Završen projekt ‘Manjine kao mostovi između zajednica’

Završen je zajednički projekat Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH), Hrvatske samouprave grada Pečuha, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Kulturne četvrti Zsolnay iz Pečuha. Sudionici su zadovoljni rezultatima.

U formiranju dobrih odnosa između zemalja i međusobnom upoznavanju kultura, ključnu ulogu imaju nacionalne manjine. Na to se odnosi i prekogranični projekat Europske unije pod nazivom „Manjine kao mostovi između zajednica”, kojega su 2019. godine pokrenule DZMH, Hrvatska samouprava grada Pečuha, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Kulturna četvrt Zsolnay iz Pečuha kako bi, s obje strane granice, međusobno promovirale svoje manifestacije.

Projekat je stigao kraju, završna konferencija održana je u utorak u Hrvatskom kazalištu Pečuh, na kojoj su među ostalima sudjelovali Drago Horvat, generalni konzul Hrvatske u Pečuhu, Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH, István Blažetin, predsjednik Hrvatske samouprave grada Pečuha i Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Na konferenciji se moglo čuti kako naša regija, na nacionalnom nivou, ima izrazito veliko kulturno bogatstvo ipak, često puta, jezične barijere ili nedostatak informacija ometaju upoznavanje ponude okolnih zemalja. Cilj projekta je bio poboljšanje komunikacije izgradnjom civilnih i javnih mreža suradnje u pograničnim područjima. U svrhu međusobnog promoviranja kulturnih događanja, napravljena je jedna Facebook stranica pod nazivom HOP on Osijek/Pécs, a tiskane su i dvojezične brošure za promoviranje zajedničkih programa.

Zahvaljujući dobivenim sredstvima, podignuta je kvaliteta manifestacija kako Mađara u Hrvatskoj, tako i Hrvata u Mađarskoj.

Od Olivéra Matijevića doznali smo kako se među manifestacijama na koje se projekat odnosi nalaze i Paprika fest u Lugu, kao i Vinski maraton u Zmajevcu. Nadalje je rekao kako sudionici projekta vjeruju u nastavak međusobne suradnje, zahvaljujući čemu mogu još više međusobno približiti dvije pogranične regije.

Kepes Ujsag