Započela nova školska godina

Nova školska započela je nastavom uživo za oko 313 tisuća učenika osnovnih i 143.200 učenika srednjih škola i s blažim epidemiološkim mjerama protiv epidemije covida-19 u odnosu na prethodnu školsku godinu, te uz besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce.

Dopušteno je druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, posebice u dječjim vrtićima pri izvođenju kraćih programa s djecom predškolske dobi, te u školama tijekom izvođenja izborne nastave. Školskom osoblju i učenicima neće se mjeriti temperatura na ulazu već će je oni mjeriti kod kuće, a ako će im temperatura biti povišena, trebat će ostati kod kuće dok se ne izliječe.

Maske nisu obvezne za učenike od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, kao i za učenike viših razreda osnovne škole (od 5.do 8. razreda) ako u učionicama postoji razmak od metar i pol, te za srednjoškolce ako je u učionicama osiguran razmak od dva metra. Ako se ti uvjeti neće moći ostvariti, maske će biti obvezne za učenike viših razreda osnovne škole i za srednjoškolce. Osim toga, lokalni stožeri mogu, na temelju povoljne epidemiološke situacije, ukinuti obvezu nošenja maske za pojedinu školu, grupu škola ili područje.

Nova školska godina donosi i dvije nove aktivnosti koje će provesti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – NCCVO. Riječ je o nacionalnim ispitima i probnoj maturi. Nacionalne ispite tako će provesti NCVVO u 80 osnovnih škola u Hrvatskoj za učenike petih i osmih razreda radi vrednovanja, a bit će objavljeni 15. ožujka iduće godine. (Hina)


U prve razrede osnovnih škola na području Hrvatske upisano je i 40.000 prvašića koji su ujedno i novi svakodnevni sudionici u prometu. Policija će stoga u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa poduzimat razne aktivnosti, a sve kako bi djeca u prometu bila sigurnija. Policijski službenici su, zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica, pregledali prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka.

Između ostalog, tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici će pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika koji će nadzirati i upravljati prometom, jest omogućiti djeci siguran prijelaz preko kolnika. Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola


Upis u 1. razrede 2. Srednje škole Beli Manastir u naknadnom ispitnom roku moguć je do 24. rujna za sve učenike koji u ljetnom i jesenskom upisnom roku nisu upisali niti jedno zanimanje. U školi je ostalo slobodnih mjesta u četverogodišnjim zanimanjima -ekonomist -hotelijersko-turistički tehničar i trogodišnjim konobar i frizer .


SUFINANCIRANJE UDŽBENIKA I ŠKOLSKIH POTREPŠTINA

Grad Beli Manastir sufinancira nabavku školskih potrepština s 300 kuna po učeniku. Pravo na sufinanciranje ostvaruju svi učenici osnovnih škola s područja Grada Belog Manastira i prigradskih naselja koji imaju prebivalište na području Grada i prigradskih naselja. Prilikom preuzimanja iznosa roditelji trebaju predočiti osobnu iskaznicu i račune za kupljene školske potreštine, odnosno udžbenike, radne bilježnice, bilježnice i ostali školski pribor. Roditelji učenika iznos mogu preuzeti od ponedjeljka 6. rujna 2021. godine do petka 10. rujna 2021. godine u vremenu od 9 do 13 sati na tržnici u Belom Manastiru pored prostorija za plaćanje gradskih režija , a od ponedjeljka 13. rujna do petka 17. rujna 2021. godine u Upravnom odjelu za gospodarstvo, proračun, financije i društvene djelatnosti na I. katu, Kralja Tomislava 53 u vremenu od 9 do 13 sati.

Općina Darda će svim učenicima Osnovne škole Darda osigurati besplatne radne bilježnice, kutije s radnim materijalima i likovne mape, a koje će ih čekati na školskim klupama.

Općina Bilje sufinancira nabavu školskog pribora učenicima osnovnih škola. Nabava uključuje udžbenike za izborne predmete, radne bilježnice, zbirke zadataka, kutije za tehnički pribor, likovne mape, atlase i ostali školski pribor. Pozivaju se mještani Općine Bilje da u svrhu odobravanja pomoći podnesu zahtjev.

Općina Popovac u školskoj godini 2021./2022. sufinancirati će u cijelosti nabavku radne bilježnice i mapu za likovni odgoj za učenike osnovne škole s mjestom prebivališta na području Općine Popovac. Radne bilježnice i mapa za likovni odgoj će učenike dočekati na školskim klupama prvi dan škole. Općina Popovac u školskoj godini 2021./2022. sufinancirati će nabavku udžbenika za učenike srednjih škola s mjestom prebivališta na području Općine Popovac u iznosu od 750,00 kn po učeniku. Rok za predaju zahtjeva je 30. rujna 2021. godine.

Općina Petlovac sufinancira nabavu radnih bilježnica i radnog materijala svih učenika Osnovne škole Šećerana i Osnovne škole Zmajevac s područja Općine Petlovac. Radne bilježnice i radni materijali, zajedno s udžbenicima, učenike će dočekati na školskim klupama početkom nove školske godine, te iz tog razloga roditelji NE TREBAJU podnositi zahtjeve. Općina Petlovac sufinancira i nabavu školskih udžbenika svih učenika srednjih škola s područja Općine Petlovac, a koji to pravo ne ostvaruju po drugom osnovu. Zahtjevi se podnose do 30. rujna u prostorijama Općine Petlovac svakim radnim danom od 7,00 do 14,00 sati, na propisanom obrascu koji možete podići u prostorijama općine ili na Općinskoj internet stranici.

Općina Draž osigurala je besplatne radne bilježnice za sve učenike Osnovne škole Draž, kao i za područne škole Batina, Topolje i Duboševica koje će ih dočekati na početku školske godine.