ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND) najbolji EU projekt prekogranične suradnje

Projekt Osječko-baranjske županije „Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND)“ izabran je za Najbolji županijski EU projekt u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Osim toga, po izboru žirija za Doprinos poduzetništvu najbolji je projekt Sisačko-moslavačke županije „Crown of entrepreneurial ideas for success – CROWN“. U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt Dubrovačko-neretvanske županije „GREEN ECONOMY AND CO2“. Projekt Primorsko-goranske županije „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije, II. faza“ najbolji je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Po izboru javnosti najviše je glasova dobio projekt Sisačko-moslavačke županije „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ“.

Izbor je četvrtu godinu zaredom održan u organizaciji Jutarnjeg lista, portala župan.hr, Hrvatske zajednice županija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Nagrade najboljima dodijeljene su na svečanom proglašenju pobjednika Izbora za najbolji EU projekt koji je 3. listopada 2023. godine održan u Zagrebu.

Najviše projekata (šest) ušlo je u finale od strane Osječko-baranjske županije, po četiri projekta iz Dubrovačko-neretvanske, Međimurske i Zadarske županija, Grad Zagreb i Virovitičko-podravska županija po tri projekta, a ostali po dva ili jedan, izuzev Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije čiji projekti nisu ušli u finale u izboru za najbolji EU projekt. Ukupno su projekti iz 19 županija ušli u finale za izbor, iz četiri županije izabrani su najbolji, ali su jedna od prva tri mjesta zauzeli projekti iz 11 županija. Među najboljima su tako projekti iz Sisačko-moslavačke, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke, Međimurske, Primorsko-goranske, Virovitičko-podravske i Šibensko-kninske županije.

Kroz projekt Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND) Osječko-baranjske županije izrađene su i usvojene „Standardne operativne procedure u obrani od poplava od vanjskih voda“ koje definiraju zajednički nastup žurnih službi iz Hrvatske i Srbije u obrani od katastrofalnih poplava i „Standardni operativni postupci u slučaju katastrofe koja uključuje opasne tvari“ koji definiraju zajedničko djelovanje hrvatskih i srbijanskih specijaliziranih snaga u slučaju katastrofe nastale izlijevanjem odnosno ispuštanjem opasnih tvari. Odnosno, kroz projekt je unaprijeđen pristup upravljanja katastrofama u pograničnom području obuhvaćanjem postupaka od pripreme do katastrofe te sanacije okoliša vraćajući zahvaćeno područje u početno stanje.

Izvor: zupan.hr