Zajednica povratnika u Brifigu

Na 20-oj konferenciji Zajednice povratnika Hrvatske središnje su teme bile stambeno zbrinjavanje prognanika, povratnika, branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s posebnim osvrtom na prijedlog novog Zakona o stambenom zbrinjavanju i nužnost donošenja posebnog zakona o ratom stradalim područjima. Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović naveo je u emisiji Brifing kako su zahtjevi prema vlasti brojni, a Zajednica je tu da da smjernice za nove Zakone i uredbe.

{mp3}2017/kompa zakoni{/mp3}

Tijekom vikenda obilježena je i 25. obljetnica osnutka nekadašnje Zajednice prognanika Općine Osijek, prve udruge iz Domovinskog rata koja je okupila prognane građane i počela rješavati njihove probleme. Danas djeluje kao Zajednica povrtanika Osječko-baranjske županije.
Bili smo čimbenik koji je prosvjedima i drugim načinima djelovanja uspio promijeniti percepciju međunarodne zajednice o prirodi Domovinskog rata, a sudjelovali smo i u izradi više zakona koji su utjecali na što kvalitetniji povratak prognanika, rekao je predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek.

{mp3}2017/pek 25{/mp3}