Za provođenje cjelodnevne nastave u OBŽ uloženo 2,6 milijuna eura u 10 škola

Eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ provodi se u 13 osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije, s time da je Županija osnivač 10 škola, Grad Osijek dvije, a jednoj je osnivač Vlada RH. Pilot projekt se provodi od početka školske godine, a – uz ostale aktivnosti – sada su aktualne aktivnosti na stvaranju kvalitetnih materijalnih uvjeta za provođenje programa cjelodnevne škole.

U tom sklopu za 10 osnovnih škola čiji je osnivač Osječko-baranjska županija (Budrovci, Drenje, Ernestinovo, Gorjani, Popovac, „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Strizivojne, Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova, Mate Lovraka iz Vladislavaca, Matija Gubec iz Piškorevaca i „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši) osigurano je ukupno 2.635.267,33 eura, od čega Županija sufinancira 77.067,33 eura, a sve ostalo pokriva Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz zajma Svjetske banke. Tako su završeni postupci javne nabave i potpisani ugovori za nabavu 5 vozila ukupne vrijednosti 166.992,64 eura, koja se već koriste u školama, kao i za izvođenje infrastrukturnih radova ukupne vrijednost 804.212,78 eura.

U svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije upriličeno je potpisivanje još 10 značajnih ugovora. Ugovore za nabavu opreme, ukupne vrijednosti 1.664.061,91 eura, potpisali su ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić i ravnatelji 10 osnovnih škola s predstavnicima isporučitelja odabranih u postupku javne nabave, a to su tvrtke Tehnomodeli d.o.o. Zagreb i Sygma d.o.o. Osijek.

S područja Osječko-baranjske županije u projektu sudjeluje 13 osnovnih škola različitih veličina i kapaciteta, a pročelnica upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul osvrnula se na tu raznolikost:

Miranda Glavaš Kul

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, rekao je što bi provedba ovog projekta trebala omogućiti:

Mato Lukić

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs zahvalio je ravnateljicama i ravnateljima, a osobito Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku na potpori pilot projektu i rekao da bi ovakva škola budućnosti trebala biti:

Radovan Fuchs

Robert Francem, ravnatelj OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Strizivojne zahvalio je županu i njegovim suradnicima što je Osječko-baranjska županija tako snažno ušla u eksperimentalni program. Naglasio je da škole uspijevaju realizirati zacrtane ciljeve, a prvi je stvaranje temeljnih materijalnih uvjeta za realizaciju i uvođenje novih programa, tehnologija i pristupa. Smatra da će program biti primjenjiv za cjelokupan sustav obrazovana u RH.

OBŽ