Vikend u Baranji bogat manifestacijama

Početak lipnja, već tradicionalno, bogat je manifestacijama u Baranji. Organizatori svih njih, pobrinuli su se na nekoliko lokacija da nitko ne ostane gladan i žedan.

U petak, 31. svibnja započelo je 29. izdanje Baranjskog bećarca koji se sada već nekoliko godina organizira u Topolju u pitoresknom krajoliku topoljskog atara kraj crkve sv. Petra i Pavla. Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine ponudila je program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

Plesni program i petka i subote obogatili su nastupi mnogih plesnih folklornih društava a posebno veselu atmosferu napravili su gosti iz Austrije, točnije Folkorne skupine Linz čiji su neki članovi i sami podrijetlom s ovih baranjskih prostora.

Uz gastro program ovogodišnji Bećarac imao je i svoj vinski dio – program 𝐕𝐢𝐧𝐨 𝐢 𝐭𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐞 na kojem su se predstavili vinari iz hrvatske i mađarske Baranje te Vojvodine ravne. Večernji program upotpunila je, po mnogima, najveća legenda tamburaške glazbe ovih prostora – 𝐙𝐯𝐨𝐧𝐤o 𝐁𝐨𝐠𝐝𝐚𝐧 𝐢 𝐧𝐣𝐞𝐠𝐨𝐯𝐢𝐡 𝐨𝐬𝐚𝐦 𝐭𝐚𝐦𝐛𝐮𝐫𝐚š𝐚.

Drugog dana, u subotu, uz nezaobilazne utrke i smotru zaprega konja održao se i gastro program – 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 𝐭𝐢𝐬𝐭𝐚 na kojem su okupljeni majstori tjestenine ponudili lokšice, trgance, rezance, zavezance, čikove, valjuške, taške, taranu i brojne druge forme šokačke i bunjevačke tradicionalne tjestenine za kušanje. I ove su se godine jela mogla degustirati samo uz festivalski glineni tanjur, kojeg su ove godine ispekli x4 u odnosu na prošlu godinu. U poslijepodnevnim satima održao se i Godišnji skup podunavskih Hrvata.

Pobrinuli su se, naravno, i da se sve te kalorije i potroše na Wine&Walk-u koji je počeo odmah u prijepodnevnim subotnjim satima. 14 kilometara uzbudljive šetnje baranjskim pejzažima i uživanja u najboljim vinima i delicijama na čak 14 vinskih i 5 gastro postaja bile su dovoljne. Kao zaslužena nagrada za prijeđen put, prekrasno druženje zaokružili su afrerpartyjem uz DJ-a!

Prvog dana lipnja održala se i manifestacija Dani mađarske tradicije na livadi na Trgu slobode u Belom Manastiru u organizaciji Udruge DZMH. Uz kulturni i zabavni program održala se i tradicionalna baranjska grahijada.

Velike galerije fotografija kao i video materijale možete pogledati na našem Facebook profilu.