Venecija će turistima naplaćivati ulaznice

Gradske vlasti Venecije izglasale su naplaćivanje ulaznica za jednodnevne turiste kako bi od tog novca pokrili troškove za čišćenje povijesnog centra grada u laguni kojeg godišnje posjeti oko 25 milijuna ljudi, javlja u srijedu Reuters i ističe da se tim potezom stvara presedan koji će pomno pratiti ostale popularne turističke destinacije.

Od 25 milijuna turista godišnje, njih oko 14 milijuna dođe u Veneciju na jedan dan i ne plaćaju boravišnu taksu. Mnogi od njih sa sobom nose svoju hranu te od njih lokalni poduzetnici imaju malo koristi.

Vijećnici su odlučili da će turisti koji dođu u Veneciju – grad na popisu svjetske baštine UNESCO-a, samo na jedan dan plaćati ulaznicu od tri eura. Ta će svota narasti između 6 do 10 eura s početkom 2020., ovisno da li se radi o glavnoj sezoni, predsezoni ili posezoni.

Izuzeti će biti turisti koji odsjedaju u lokalnim hotelima i koji plaćaju boravišnu taksu te djeca mlađa od šest godina.

“Ovo je jedinstveno u svijetu. Ovo je prvi puta da se netko usudio to učiniti kako bi se grad održavao. Drugi nas gradovi pažljivo motre. Mi smo predvodnici”, kazao je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro.

Brugnaro je objasnio da grad na čišćenje i održavanje povijesnog centra godišnje troši 30 milijuna eura više od ostalih sličnih povijesnih gradova, a da je broj stanovnika koji podmiruju račun pao sa 175.000 nakon Drugog svjetskog rata na sadašnjih 50.000.

Izvor: Hina