Užas Orbanove bodljikave žice!

Mađarski premijer Viktor Orban donio je odluku o postavljanju bodljikave žice duž mađarske granice s hrvatskom kako bi se spriječile izbjeglice i migraniti u ilegalnom prelasku granice. Međutim, istom tom bodljikav žicom učinjena je golema šteta životinjskim migracijama što će ostaviti ogromne posljedice po divljač, ponajviše jelensku.

O tome je prvi puta u programu Radio Baranje progovorio načelnik Općine Petlovac Milan Knežević u telefonskom razgovoru za emisiju Brifing još na početku migracijske krize 21. rujna. “Bodljikava ograda djeluje uistinu zastrašujuće. Od Duboševice do Torjanaca odvija se masovna migracija divljači, a sada će štete biti velike…” rekao je Knežević.

Portalu 24 sata čitatelj je poslao fotografiju snimljenu na mađarsko-hrvatskoj granici u blizini Luča, a koja prikazuje srnjaka koji se tijekom noći upleo u žicu i nije se mogao izvući..

Na službenoj Facebook stranici ‘Romulić i Stojčić multimedia studio’ objevljen je VIDEO snimljen na hrvatsko-mađarskoj granici u Baranji u kojem se vidi krdo jelenske divljači kako prolazi u ogradu. Prije bodljikave žice, preko granice ih je prelazilo i po nekoliko tisuća u krdima.

VIDEO pogledajte OVDJE!

Sa svih strane dolaze zastrašujuće fotografije, a jednu od njih postavio je na svom Facebook profilu János Horváth..

Žica koju Mađari postavljaju na granice oštricama reže meso do kosti. Nema tog novca koji bi bio vrijedan toga da se neko dijete ozlijedi ili, još gore, pogine. I zato sam Mađarima odbio prodati žicu za njihove ograde. Za taj bih posao dobio pola milijuna eura, no taj novac nije ništa u usporedbi s ljudskim životom.” rekao je to 40-godišnji Murat Ekrek, suvlasnik njemačke firme Mutanox, specijalizirane za izradu raznih vrsta ograda i žica, piše Večernji list.

Naime, Mađari nisu naručili običnu bodljikavu, već tzv. oštru bodljikavu žicu. Umjesto zubaca, ona uzduž središnje žice ima poslagane oštrice koje poput britve nanose ozljede. “Takva vrsta žice ima svoju namjenu – postavljaju je na vrh ograda u zatvorima, oko zračnih luka, njome se štite brodovi od piratskih napada, zaustavljaju kriminalci. A izbjeglice to nisu. Oni samo bježe od rata. A kamo? U žicu koja će ih masakrirati. Nismo mogli prodati. Etika nam je to branila” kaže Murat.

I Orban je zaboravio da je priroda velika, a čovjek malen..