Uz suradnju na svim razinama realiziraju se razvojni projekti

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, u pratnji zamjenika župana Osječko-baranjske županije Josipa Miletića i saborskog zastupnika Gorana Ivanovića, posjetila je Grad Valpovo. S gradonačelnikom Matkom Šutalom i njegovim suradnicima razgovarali su o aktualnim projektima u Valpovu koji se sufinanciraju sredstvima EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a potom obišli centar grada gdje se provodi najveći dio projekta „Priča o kulturnoj baštini Matije Petra Katančića“ te lokaciju budućeg Doma kulture „Fabijan Šovagović“ u Ladimirevcima.

– Projekt „Priča o kulturnoj baštini Matije Petra Katančića“ vrijedan je više od 16,5 milijuna kuna, a sufinancira se sredstvima Europske unije u iznosu od 7,7 milijuna kuna. Dodatna sredstva u iznosu od 4 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kako bi Grad Valpovo što manje sudjelovao vlastitim sredstvima u tom projektu. Ove godine treba početi i potpuno novi projekt, projekt „Dom Kulture Fabijan Šovagović“ za koji je Ministarstvo osiguralo 4 milijuna kuna – rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Projekt „Priča o kulturnoj baštini Matije Petra Katančića“ je pri kraju. Pred nama je opremanje stare gradske vijećnice i novoizgrađenog Memorijalnog centra Matije Petra Katančića, što očekujemo do kraja kolovoza tako da u rujnu imamo završnu konferenciju – kazao je Matko Šutalo, gradonačelnik Grada Valpova te zahvalio ministrici i stručnim službama MRRFEU-a na potpori i pomoći u realizaciji projekata koje provodi Grad Valpovo u suradnji s Valpovačkim poduzetničkim centrom.

U suradnji s Osječko-baranjskom županijom također imamo u pripremi nekoliko projekata, među kojima je i Projekt „Dom Kulture Fabijan Šovagović“ u Ladimirevcima koji je vrijedan 7,6 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo nam je najveći mogući iznos, 4 milijuna kuna, a vidjet ćemo koju će cijenu projekt postići na javnoj nabavi. U projekt se aktivno uključila i Županija sa svojim udjelom sufinanciranja, a vjerujem da ćemo dio sredstava povući i od Ministarstva kulture – dodao je gradonačelnik Valpova.

Saborski zastupnik Goran Ivanović naglasio je kako bez suradnje nema napretka, što je potrebno i za razvoj Slavonije i Baranje koja se ostvaruje i kroz životne projekte o kojima se danas razgovaralo, a koji su izuzetno važni za Valpovštinu i njene građane.

Osim o projektima koji se provode, razgovarali smo i o projektima koji se planiraju u narednom razdoblju i za koje je pripremljena dokumentacija. Uvjeren sam da ćemo partnerskim odnosom nastaviti kvalitetan razvoj Grada Valpovo, što grad i njegovi građani zaslužuju. Suradnja na svim razinama očituje se u svim gradovima i općinama u Osječko-baranjskoj županiji te vidimo tendenciju njihova rasta i razvoja, a Županija im daje podršku u strateškom, financijskom i svakom drugom smislu otvarajući vrata da se projekti i realiziraju – istaknuo je zamjenik župana Josip Miletić te naglasio važnost brendiranja znamenitih osoba poput Matije Petra Katančića i Fabijana Šovagovića.