Uspješne edukacije MATHOS Web Development Bootcamp-a

Osječko-baranjska županija i Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u listopadu prošle godine potpisali su Sporazum o suradnji kroz koji se povezuje visoko obrazovanje, znanost i gospodarstvo s zajedničkim ciljem unaprjeđenja kvalitete obrazovanja studenata te poboljšanja stanja u gospodarstvu. Iz županijskog proračuna izdvojeno je 100.000,00 kuna, pa je u ožujku ove godine započeo blok radionica pod nazivom MATHOS Web Development Bootcamp. Profesori Odjela za matematiku i stručnjaci iz prakse, iz tvrtke Mono d.o.o. Osijek, proveli su potom edukaciju 20 polaznika od kojih su 12 nezaposlene osobe s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a po njihovom završetku i u narednim mjesecima 15 osoba je zaposleno u IT sektoru.

S obzirom na izvrsne rezultate prvog projekta, Odjel za matematiku uputio je Osječko-baranjskoj županiji zamolbu za provedbom novog bloka radionica pod istim nazivom, a danas (22. studenoga 2022. godine) zamjenik župana Josip Miletić i pročelnik Odjela za matematiku prof. dr. sc. Kristian Sabo potpisali su ugovor za novi blok radionica MATHOS Web Development Bootcamp za edukaciju u IT sektoru. Potpisivanju su nazočile Jelena Tufeković iz tvrtke Mono d.o.o. i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović.

– Dobra suradnja Osječko-baranjske županije i Odjela za matematiku nastavlja se i danas potpisanim ugovorom kojim Županija financira edukaciju još 20 polaznika. Projekt je pošle godine bio uspješan jer su polaznici relativno brzo nakon edukacije pronašli posao i izašli iz evidencije nezaposlenih osoba. Cilj nam je i dalje izgrađivati Osijek u IT sektoru, pri čemu ističemo posebno Odjel za matematiku kao jednu od važnih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Čovjek je ključan resurs u razvoju bilo koje tehnologije i to je ono što Osječko-baranjska županija prepoznaje i podržava – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Zahvalio je svim sudionicima projekta te poželio uspješnu realizaciju i novog ugovora, a to znači i što brže zapošljavanje polaznika.

– Kao i prethodni ciklus edukacija, predstojeće radionice planiramo odraditi u suradnji Odjela za matematiku i tvrtke Mono d.o.o.. Cilj našeg Odjela je zadovoljan student, što znači da nakon diplomiranja ima visok potencijal za zapošljavanje u i izvan Hrvatske, u realnom i u javnom sektoru, a u ovom trenutku na razini Sveučilišta imamo jednu od najvećih stopa zapošljivosti. Drugi naš cilj je relevantan međunarodno prepoznat znanstveno-istraživački rad, a treći cilj je društveno odgovorno ponašanje, što za nas znači sudjelovanje u bilo kojim aktivnostima koje doprinose razvoju gospodarstva i zajednice, a ovaj sporazum je na tom tragu – kazao je Kristian Sabo.

Dodao je da su edukacije namijenjene prvenstveno nezaposlenim osobama koje imaju afinitet prema IT-ju, no ako ne bude dovoljno kandidata raspisat će se javni poziv i za ostale građane koji su voljni pohađati edukaciju.

Pročelnica Ivana Katavić Milardović istaknula je kako je ovo jedan od projekta koje Osječko-baranjska županija provodi s ciljem poboljšanja mogućnosti zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba. – Prema zadnjim podacima na području naše županije ima 91.456 zaposlenih osoba, što je rekordno visoka zaposlenost, a svoj doprinos tomu dala je i Osječko-baranjska županija provodeći niz različitih projekata, mjera i aktivnosti kroz koje je ukupno prošlo više od 1.100 nezaposlenih osoba – kazala je te naglasila je da se nastavlja provođenje projekata. Između ostalih aktivnosti, u tijeku su pripreme za još jedan projekt poticanja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena.

Prema potpisanom ugovoru, Odjel za matematiku provest će blok radionica u trajanju od 160 sati za 20 polaznika, a obuhvatit će osnove objektno-orijentiranog programiranja i web tehnologija, razvoj web aplikacija korištenjem ASP.NET razvojnog okvira te rad s relacijskim bazama podataka uz korištenje SQL-a.

Kao i u prošloj edukaciji, prednost će imati nezaposlene osobe u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Osijek s najmanje završenom srednjom školom. U slučaju da broj polaznika koje dostavio Zavod za zapošljavanje bude manji od 20, Odjel za matematiku objavit će poziv za sudjelovanje u radionicama i drugih zainteresiranih osoba.

Vrijednost ugovora je 100.000,00 kuna, a osim besplatne edukacije, Županija će osigurati i financijska sredstva za troškove besplatnog prijevoza. Polaznici nakon uspješno završenih Radionica dobivaju certifikat o pohađanju i završetku.