Uručene Odluke o prihvaćanju Intervencijskog plana

U Vukovaru je održano svečano predstavljanje rezultata dva projekata Tehničke pomoći Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU u svrhu pripreme Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i izradu intervencijskih planova gradovima Benkovac, Petrinja, Vukovar i Beli Manastir uključujući općinu Darda.

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prepoznalo je važnost proaktivnog djelovanja na negativne trendove kao što su ograničen razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak u područjima Republike Hrvatske koji zaostaju u razvoju te je odabrano pet pilot područja za testiranje novog pristupa i početak procesa decentralizacije kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima – rekla je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU. Prema njezinim riječima gradovi Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i općina Darda dobili su priliku sudjelovati u Programu kao pilot područja, a indikativa maksimalna predviđena alokacija po gradu iznosi oko 23 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda. Tijekom svečanosti, Žalac je uručila četiri Odluke o prihvaćanju intervencijskih planova gradovima, dok je Odluka o prihvaćanju Intervencijskog plana Grada Knina uručena u rujnu 2016. godine s obzirom na to da je Grad Knin bio izabran za pilot područje koje je poslužilo kao primjer za izradu Intervencijskih planova drugih gradova.

Ivan Doboš , gradonačelnik Belog Manastira kaže da će dobivena sredstva iskoristiti za unaprjeđenje života građana, infrastrukture, sporta, te poslovanja malih i srednjih poduzetnika za koje je u posebnom fondu izdvojeno 5 milijuna kuna. Grad Beli Manastir trebao bi dobiti oko 125 milijuna kuna dok će ostatak sredstava pripasti Općini Darda koja se, prema Doboševim riječima, moraju iskoristiti do 2023. godine.

Tekst i Foto: Hrvatski radio Vukovar