Župan Virovitičko podravski u Brifingu

U svih 20 županija ukupno je 1917 zaposlenih, a u središnjem državnom aparatu radi oko 2100 samo zapisničara. Nacionalni park Plitvička jezera ima više zaposlenih nego svih pet slavonskih županija. Institut za etnologiju i folkloristiku također po broju djelatnika, njih 46, vodi u odnosu na Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju, rekao je u emisiji Brifing virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić ujedno predsjednik Hrvatske zajednica županija.
U zadnje vrijeme mnogi političari govore, u “istom paketu”, i o potrebi decentralizacije države i o “nužnosti” regionalizacije Republike Hrvatske – pri čemu se, kao u kakvoj mantri, stalno pozivaju na “argument” o (pre)velikom broju općina, gradova i županija. Posebno su na “piku” hrvatske županije kao tobožnji glavni krivci za sve loše u državi, kao “gutači novca” i “kočničari razvoja”, premda su sa 1917 zaposlenika tek kap u moru (točnije: 0,8%) u odnosu na čak 240.000 državnih i javnih službenika.  Više od 1300 EU projekata su, nabraja Tolušić, provele županije sa svojim razvojnim agencijama. Upravo su one, tvrdi, najpripremljenije za privlačenje tog novca, “a ne ministarstva i 184 agencije”.
Zašto treba Hrvatsku podijeliti na pet regija nedavno je dao ministar uprave Arsen Bauk navevši kako Hrvatsku treba podijeliti na pet regija zato što u kruni na hrvatskom grbu postoji pet štitova. Uz njega u emisiji je gostivao i Tomislav Petric v.d. ravnatelja Agencije za razvoj Virovitičko podravske županije Vidra. Tomislav je inače rođeni Belomanastirac, kojega je posao odveo u susjednu županiju. Agenciju je naveo kao primjer dobrog rada u privlačenju sredstava uz EU fondova.
U 8 godina, kroz 70-ak projekata VIDRA je privukla 180 milijuna kuna. U pripremi je još projekata u vrijednosti 250 milijuna, rekao je Petric.