Udruga Prijatelji Sv. Martina u Brifingu

Novi pravilnik o PDV-u, kojim se omogućuje doniranje hrane bez plaćanja PDV-a, prema Zakonu o poljoprivredi, humanitarnim je udrugama otežao ishođenje humanitarnih dozvola za rad. Udruga Prijatelji Svetoga Martina iz Beloga Manastira koja se bavi humanitarnim radom u dvije socijalne trgovine izravno je pogođena ovim uredbama. Naime, oni za podjelu hrane najugroženijim slojevima baranjskog društva moraju ishoditi dozvole iz 4 ministarstva. O tome su u emisiji Brifing govorili predsjednik Udruge Igor Jakobfi i tajnik Edo Jurić.
S jedne strane, novi zakon je dobar, samim time što je, primjerice, pooštrio neke stvari glede raznih potencijalnih manipulacija unutar samih udruga. Kao i dosad, odvojene su humanitarne udruge od onih koje to nisu. Sada se sve skupa u znatnoj mjeri zakompliciralo, da je u jednom trenutku došlo u pitanje daljnje postojanje trgovina u Belom Manastiru i Popovcu, tvrdi Jakobfi.
{mp3}jakobfi brifing{/mp3}
Jedna od najboljih pokazatelja dubine socijalne krize je i sve veći broj tražitelja hrane u socijalnim trgovinama i sve praznije police. Najveći problem je nekontinuinirani priljev namirnica i novca. Veći dio njihovih donatora pripada u siromašniju skupinu, pa od njih i ne mogu očekivati kontinuitet.
Utjeha nam je što je tek početak kalendarske godine i nada da će bar dio od naših 50-ak zahtjeva biti uslišano. Tužno je gledati lica ljudi koji dolaze po pomoć, a posebno one koje moramo odbiti, dodao je Jakobfi.
{mp3}igor brifing{/mp3}
Već u subotu Udruga nastavlja prikupljanje humanitarne pomoći na Trgu slobode, te pozivaju sve dobrotvore na odziv.