U Osijeku prvi put održano Nacionalno zdravstveno vijeće

U Osijeku je po prvi puta, održana sjednica Nacionalnog zdravstvenog vijeća u kojem Osijek i Osječko-baranjska županija imaju svoju predstavnicu, prof.dr.sc. Jasminku Milas- Ahić. Sjednici su uz članove Vijeća nazočili i zamjenik župana Mato Lukić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek doc.dr.sc. Krunoslav Šego te dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Ivica Mihaljević.

  • Raspravljali smo o aktualnostima vezanim za naše kliničke bolničke centre, referentne centre, ali i drugim pitanjima iz područja zdravstvene zaštite – kazala je članica Nacionalnog zdravstvenog vijeća prof.dr.sc. Jasminka Milas-Ahić. Dodala je da Nacionalno zdravstveno vijeće ima devet članova koje imenuje i razrješuje Hrvatski sabor, na prijedlog ministra, iz redova istaknutih stručnjaka u pojedinim strukama medicine. U svom radu članovi Nacionalnog zdravstvenog vijeća predlažu i daju stručna mišljenja iz područja planiranja i razvoja svih područja zdravstvene zaštite, mišljenja o imenovanju Klinika unutar tercijarne zdravstvene zaštite te Kliničkih bolnica i Kliničkih bolničkih centara. Nadalje, članovi Nacionalnog zdravstvenog vijeća predlažu i daju stručno mišljenje o radu i dodjeli naziva Referentnih centara u Republici Hrvatskoj koji su centri izvrsnosti u pružanju usluga zdravstvene zaštite u skladu s najvišim međunarodnim i svjetskim standardima. Profesorica Milas-Ahić napomenula je da su se u svom radu na sjednici osvrnuli i na probleme s kojima se susreću mladi liječnici.

Predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća prof.dr.sc. Darko Chudy istaknuo je da je najveći izazov hrvatskog zdravstvenog sustava odljev sposobnih mladih stručnjaka u inozemstvo, ali i nužna reforma koja bi poboljšala javne zdravstvene usluge.

  • Javno zdravstvo mora biti pristupačno svima i nositi standard države, osobite za generacije koje dolaze jer ulaganjem u privatne poliklinike i ustanove, neminovno dolazi do njegova slabljenja – rekao je prof.dr.sc. Chudy.

Zadovoljstvo zbog prilike da prvi puta u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji ugoste članove Nacionalnog zdravstvenog vijeća, izrazio je zamjenik župana Mato Lukić.

  • Ovo je tijelo koje svojim prijedlozima i savjetima može utjecati na razvoj zdravstvene zaštite na tercijarnoj razini i iznimna nam je čast da se održalo upravo u našem gradu i županiji – naglasio je Lukić.
  • Područje zdravstva iznimno je važno za kvalitetu života na nekom području, pa tako i u gradu Osijeku, u kojem je najvažnija zdravstvena ustanova svakako Klinički bolnički centar. Grad Osijek je jedan od najvećih donatora KBC-u i u protekle dvije godine donirali smo oko milijun kuna za različite potrebe unaprjeđenja usluge. Već naveliko gledamo u budućnost i izgradnju novog KBC-a u Gackoj ulici koja će zasigurno biti najveća investicija u gradu Osijeku u posljednjih nekoliko desetljeća – dodao je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.