U Brifingu o radu Centra za socijalnu skrb i udomljavanju

O socijalnoj skrbi na području Baranje govorio je u emisiji Brifing ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đimi Fuštin. Broj korisnika znatno je opao unazad nekoliko mjeseci, ali je tome razlog sezonski radovi i odlazak iz Hrvatske.
Najčešće isplaćivana pomoć je zajamčena minimalna naknada. Iako je zbog sezonskih poslova broj manji, očekujemo u listopadu oko 5.700 korisnika, rekao je Fuštin.

{mp3}djimi{/mp3}
Ono po čemu je u sustavu socijalne skrbi Baranja poznata, je udomljavanje djece te starijih i nemoćnih. Ponovno se ukazala potreba za udomljavanjem, posebno starijih o čemu je u Brifingu govorila psihologinja u belomanastirskom Centru za socijalnu skrb Đurđa Kocijan. Dječji domovi mijenjaju status i primaju sve manje djece, tako da potrebe za udomiteljima rastu. Trenutačno je udomljeno 100-tinjak djece i oko 70-ak starijih kod 106 udomitelja.
Potrebe su i dalje velike i pozivam sve zainteresirane da se jave u centar i tako postanu udomitelji, rekla je Kocijan.

{mp3}djurdja{/mp3}
Naknade za udomljavanje predškolske djece je 1800 kuna uz naknada za udomitelje od 400 do 500 kuna, a za školsko dijete 2.000 kuna uz naknadu . Za starije naknada je 1.800 do 2.400 ovisno o pokretnosti plus naknada za udomitelja od 380 do 500 kuna, a moguće je ostvariti još neke dodatke. Granica je udomljavanje troje djece, odnosno četvero starijih.