U 2022. rođeno 2.335 djece na područu OBŽ-e

Početak Nove godine je vrijeme za učiniti kratki rezime prošle, pa tako kao i prethodnih godina donosimo informacije o broju rođene djece, najčešćim imenima novorođenih beba te broju sklopljenih i razvedenih brakova.

Tijekom 2022. godine u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Općoj bolnici Našice rođeno je  2.214 djece, a sveukupno je rođeno 2.335 djece čiji roditelji imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije. U KBC-u Osijek rođeno je 175, a u Općoj bolnici Našice 35 beba manje nego godinu prije čime se, unatoč padu broja rođene djece u odnosu na prošlu godinu, vraćamo na brojke rođene djece ali u razdoblju prije pandemije kovida.

Naime, 2021. godina je bila uistinu rekordna s rođenih 2.580 beba što je činilo značajan iskorak u odnosu na godine prije.

Najčešća muška imena u 2022. godini bila su Andrej, Ante, Borna, Dino i David, a nakon nekoliko godina više među prvih pet ne bilježimo Luku, Petra i Šimuna.

I na popisu najpopularnijih imena za djevojčice došlo je do smjene Mie, Tene i Sare, pa su u prošloj godini najpopularnija imena bila Ana, Anja, Ema, Ena, Eva, Dora i Elena.

I u protekloj godini rođeni su mališani kojima su roditelji nadjenuli pomalo neobična imena od kojih izdvajamo za dječakeRej Jan, Eliot, Aster, Kael, Dan David, Iv, Marat, Lu, Enzo i Oli, a među djevojčicama imamo NoemiAbi, Lumi, Lilibeth, Alena, Sia, Virna, Dita Mia, Mei, Elin, Liora, Cataleya i Hela.

Prva beba u 2023. godini, rođena na području Osječko-baranjske županije je David Arambašić, rođen u KBC-u Osijek u jutarnjim satima prvog dana ove godine.

Tijekom posljednjih godina u svim gradovima Osječko-baranjske županije raste broj prijavljene djece u dječjim vrtićima, čemu u prilog ide činjenica da se broj rođene djece ipak postepeno povećava, ali da raste i broj povratnika iz inozemstva te brojzaposlenih roditelja. U prošloj godini bilježimo rekordno visoku zaposlenost. Prema zadnje dostupnim podacima za studeni 2022. godine, na području Osječko-baranjske županije bilježimo 91.715 zaposlene osobe.

U 2022. godini sklopljeno je 577 brakova na području Grada Osijeka, od toga 311 građanskih i 266 vjerskih brakova. Iste je godine razvedeno 267 brakova. U Matičnom uredu Beli Manastir sklopljeno je 79 građanskih i 62 vjerska braka. U Donjem Miholjcu omjer građanskih i vjerskih brakova je 26 – 51, a u Našicama 67 – 103. U Đakovu je sklopljeno 90 građanskih i 171 vjerski brak, u Valpovu 64 građanskih i 43 vjerska braka dok je u Belišću sklopljen najmanji broj brakova, svega 15 građanskih i 14 vjerskih.