Tužna priča o Ferencu Lukaču: potreban mu je krov!

Udruga žena Izvor Općine Kneževi Vinogradi bavi se humanitarnim radom za pomoć osobama koje su u potrebni, odnosno beskućnicima, starijim i bolesnima, te onima bez obitelji i primanja. Putem njih doznali smo priču o 58-godišnjem Ferencu Lukaču. Kako nam je ispričala predsjednica Udruge Izvor Katarina Bajsić, Lukača su pronašli kako živi u teškom zdravstvenom stanju.

“Bio je na rubu života, svi njegovi zdravstveni problemi nastali su uslijed neishranjenosti, često je imao za jesti samo mrvice tijesta i juhu od vegete..” rekla nam je Katarina i dodala kako su ga odvezli u bolnicu, a nakon  revitalizacije uzeli ga pod svoju skrb i postupno dopunjavali zdravstvene, ekonomske i socijalne potrebe. Tako su saznali sve detalje tužne Ferencove priče.

“Spavao je po komorama i šupama u susjednim selima na području Općine Kneževi Vinogradi, često je pomagao ljudima koju su u njemu vidjeli poštenje i dobrotu te se pomalo i brinuli za njega.” nastavlja priču Katarina Bajsić.  Obitelj Pinkert iz Suze u suradnji s Udrugom žena Izvor dala mu je svoju staru obiteljsku kuću na korištenje što mu je jedno vrijeme poslužilo za smješaj, a članice Udruge preuzele su na sebe vođenje kompletne skrbi, pobrinule se oko dokumenata, prijave na HZZ, u Centar za socijalnu skrb tako da sada prima skromnih 800 kuna socijalne pomoći od čega 100 kuna izdvaja za plaćanje električne energije, za jednu žarulju i jedan crno-bijeli TV prijemnik, svojoj nećakinji koja živi u ostatku kuće.

Naime, u vrijeme kada je u Udruzi volontirao pravnik Jakob Kajtar, istražujući papirologiju otkrio je kako je Ferenc Lukač zapravo vlasnik dijela kuće svojih roditelja u Mlinskoj ulici u Kneževim Vinogradima, no u kući živi kćerka njegovog pokojnog brata sa svojim suprugom i djecom, koja Ferenca nije htjela pustiti unutra. Iako su njegovu nećakinju molili da ga pusti u dio kuće zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja i s obzirom na to da nema gdje biti, no ona nije popuštala. No ipak, kako ne bi došlo do sudskog spora i uz napomenu da Ferenc nema potomaka te će njegov dio kuće nasljediti ona i njena djeca, pustili su ga u dio objekta koji je bio potpuno devastiran i u vrijeme Domovinskog rata služio kao skladište smeća.

{galerija}Suljos/Ferenc{/galerija}

Članice Udruge uložile su silne napore i jednu prostoriju stavile u funkciju, smjestile unutra doniran namještaj, krevet, stol, peć na drva i ormar, ali na žalost nisu uspjele riješiti vodu, toalet i krov. Svakodnevno su mu posvećivale vrijeme kako bi ga izvukle iz asocijalnog načina života, odvajale od njegove socijalne pomoći kako bi riješile sve neplaćene račune i dovele ga u fazu koliko-toliko normalnu života. “Sada je Ferenc svakog ponedjeljka prvi u prostorijama Udruge s vrećicom prljavog rublja koji mu peremo u sklopu naših redovnih aktivnosti, a imamo i jednu volonterku koja povremeno odvaja dio svog toplog obroka kako bi i on pojeo nešto skuhano.” priča nam predsjednica Udruge Katarina Bajsić i nastavlja: “Primarni cilj nam je riješiti krov, pokušavamo već neko vrijeme ali bezuspješno, molimo građevinare, tražimo donatore. Osječko-baranjska županija dodijelila nam je 800 kuna za tu namjenu što nije dostatno.”. Umjesto krova postoji samo betonska ploča koju je nagrizao zub vremena i prokišnjava, a u Udruzi nisu uopće sigurno hoće li izdržati ovu zimu. Procjenjuju kako bi vrijednost radova bila nešto više od 5 tisuća kuna zajedno s materijalom.

“Tražimo nekog dobrog, odgovornog i osjećajnog čovjeka koji će prepoznati potrebu ovog siromaha i ponuditi mu svoju pomoć.” apelira Katarina i dodaje kako je Ferenc uistinu pošten i radišan čovjek, prije rata radio je u TOS-u (Tvornica opreme i strojeva tvrtke Belje), a sada dodatno pomalo zaradi pomažući mještanima u Kneževim Vinogradima.

Ferenc nije rekao puno, ali tih nekoliko riječi bilo je dovoljno da shvatimo u kako se ozbiljnoj i teškoj situaciji nalazi.“Dok nisam bio tu, ovi moji komšije su mi porušili kuću” kaže Ferenc pokazujući na dio kuće u kojem živi njegova nećakinja. “Radim tako, pomognem u selu pa dobijem nešto” odgovorio je Ferenc na pitanje od čega živi osim od socijalne pomoći od koje si kupi osnovne namirnice za život.

{mp3}lukacferenc{/mp3}

Svi zainteresirani koji smatraju da mogu pomoću u financijskim sredstvima, donaciji građevinskog materijala i slično, trebaju se javiti Udruzi žena Izvor Općine Kneževi Vinogradi na broj telefona 031/730-182 ili na broj mobitela članice Udruge Maje Rikert 099/27-30-153.