Štrukle s nadjevom od griza

Sastojci:
Tijesto:
250 g glatkog brašna
1 žlica ulja, 1 jaje
malo soli i octa
malo mlake vode

Nadjev:
120 g pšenične krupice (griza) Revita
4 dl mlijeka
malo soli Revita
140 g maslaca, 3 jaja
1,5 dl kiselog vrhnja Revita

2 žlice Revita šećera
100 g krušnih mrvica Revita
80 g maslaca
šećer u prahu za posip Revita
ulje za mazanje
Revita brašno za radnu površinu Priprema:
U prikladnu posudu prosijte brašno i s preostalim sastojcima umijesite podatno vučeno tijesto. Od tijesta oblikujte dvije kugle, premažite ih uljem, poklopite toplom zdjelom i ostavite počivati 30 minuta. Odijelite žumanjke od bjelanjaka.
Za nadjev zakuhajte mlijeko sa solju i 30 g maslaca pa u njemu zakuhajte gusti griz. Ohladite ga. Pjenasto izlupajte preostali omekšani maslac. Postepeno mu primiješajte žumanjke i kiselo vrhnje. Zatim ovu smjesu primiješajte ohlađenom grizu. Od bjelanjaka i šećera istucite čvrsti snijeg. Oprezno povežite obje smjese. Tijesto najprije što tanje razvucite na stolnjaku ovlaš posutom brašnom, a zatim ga sasvim tanko izvucite rukama. Odrežite zadebljane rubove i tijesto očistite od eventualno zaostalog brašna. Na trećinu tijesta namažite polovicu nadjeva pa pomoću tkanine smotajte dugački svitak. Dršku drvene kuhače umočite u brašno. Laganim pritiskom označite štrukle, najprije drškom kuhače, a potom ih do kraja prerežite plastičnom špatulom za kolače (vidi sliku). Jednaki postupak ponovite i s drugom polovicom tijesta.
Štrukle kuhajte u manjim porcijama oko 7 minuta u vrućoj posoljenoj vodi, zatim ih oprezno okrenite i na slaboj vatri kuhajte narednih 7 minuta. Šupljom žlicom vadite ih iz vode i dobro ocijedite. Prije posluživanja štrukle s nadjevom od griza pospite krušnim mrvicama što ste ih popržili na maslacu i posuli šećerom u prahu.