Tko je bio sveti Valentin i zašto 14. veljače obilježavamo Dan zaljubljenih?

Veljača se, naime, odavno smatra najromantičnijim mjesecom u godini, no Valentinovo se posebno ističe, upravo zbog svetog Valentina. Tu svakako valja istaknuti da Katolička crkva priznaje najmanje tri različita sveca po imenu Valentin ili Valentinus, od kojih su svi bili mučenici.

Legendi je puno, no jedna od najpoznatijih tvrdi da je Valentin bio svećenik koji je služio u trećem stoljeću u Rimu. Tadašnji je car Klaudije II. smatrao da su samci bolji vojnici od onih sa ženama i obiteljima, pa je mladićima zabranio brak.

Valentin je to, prema legendi, smatrao nepravednim, pa je u tajnosti sklapao brakove. Njegova je prkos trajala sve dok ga Klaudije nije otkrio i naredio da ga se ubije. Druga legenda pak tvrdi da je Valentin bio biskup iz Ternija te da je i on pogubljen zahvaljujući svojoj zadaći, ali i caru Klaudiju.

Međutim, nisu sve legende usredotočene toliko na sklapanje brakova. Ostale navode da je Valentin ubijen jer je pokušao pomoći kršćanima da pobjegnu iz rimskih zatvora, gdje su ih često tukli i mučili.

Štoviše, čak je i Valentin prema jednoj legendi bio zatočenik te je prvo ljubavno pismo poslao kćeri svog tamničara u koju je bio zaljubljen. Prije smrti joj se na pismo potpisao s riječimaFrom your Valentine’, što je izraz koji se u zemljama engleskog govornog područja i danas koristi.

Valentin je, u svakom slučaju, prikazan kao jedna herojska i romantična figura, što ga je naposljetku dovelo i do toga da postane jedan od najpopularnijih svetaca, pogotovo u srednjovjekovnoj Engleskoj i Francuskoj. Kada je riječ o samom datumu proslave Dana zaljubljenih, mnogi vjeruju da je za to uzet 14. veljače, isključivo iz razloga jer je tada spomen na godišnjicu Valentinove smrti ili pokopa. Međutim, drugi tvrde da u tome svoje prste ima Katolička crkva.

Naime, postoji mnogo tvrdnji da je sredina veljače uzeta za blagdan svetog Valentina, u nastojanju Katoličke crkve da ‘kristijanizira’ drevni rimski vjerski praznik, Luperkalije, kojeg su stari Rimljani slavili 15. veljače.

Kakve veze ima Kupid?

Na čestitkama se nerijetko pojavljuje i Kupid, mali i debeljuškasti anđeo, koji svojim strijelama ljubavi spaja nesuđene ljubavnike. Riječ je, zapravo, o rimskom bogu Kupidu, koji svoje korijene vuče iz grčke mitologije gdje je poznat kao bog ljubavi Eros.

Ako je za suditi prema starim grčkim pjesnicima, Eros je bio izrazito atraktivan besmrtnik, koji se igrao emocijama bogova i ljudi, koristeći zlatne strijele da potakne ljubav, a olovne da potakne međusobnu odbojnost.

Tek se, doduše, u helenističkom razdoblju, odnosno oko 300 godina prije Krista, počeo prikazivati kao nestašni, mali i debeljuškasti anđeo, kojeg i dan danas svi lako mogu prepoznati. Iz tog je razloga, naposljetku, i postao dio moderne pop kulture, pogotovo kada je riječ o romantici.

Valentinovo je izrazito popularan blagdan, što dokazuje i činjenica da se jedino za Božić pošalje više čestitaka. Osim toga, 14. veljače dan je kada se kupuje i najviše cvijeća, uz, naravno popularni Majčin dan.

U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova pretežito povezuje uz utjecaje iz američke pop kulture, no ističe se činjenica da je u Međimurju nekada postojao običaj da se 14. veljače djeci u dvorištu ostavljaju peciva u obliku ptica, jer se tad ‘ftičeki ženiju’.

Iako se Valentinovo obilježava u većini zemljama svijeta, prema pisanju Wedded Wonderlanda, njih sedam ga je u potpunosti ‘otpisalo’, čak i kad je riječ o komercijalnoj proslavi. Tako se, primjerice, Valentinovo ne slavi u Maleziji, Indoneziji, Iranu, Indiji, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, ali i Rusiji, koja ga obilježava na Dan žena.

izvor: srednja.hr

Prema katoličkom kalendaru, imendan danas slave osobe imena Valentina, Valent, Valentin, Zdravko i Zdravka.

Imena Valent i Valentina izvedena su od latinske riječi “valentinus” i ima značenje – koja je zdrava, jaka. Ime je poznato ponajviše po svetom Valentinu iz 3. stoljeća. Zbog njega ime vezujemo s danom zaljubljenih, ljubavi i romantikom.

“Zdravka je zanimljiva, detaljna, razborita, atraktivna, vjerna, kolegijalna i aktivna osoba.”

Zdravko je muško ime domaćeg porijekla, a izvedeno je od korijenа ‘zdrаv’. Slavenska imena potiču često još od predkršćanskog ili srednjovjekovnog razdoblja. Za razliku od drugih kultura, slavenska imena se nisu odnosila na bogove i oružja nego su po pravilu opisivala osobine povezane sa željom za sretan život nositelja imena pa otuda i imena kao što je i ime Zdravko. 

Sretno Valetinovo i svima koji slave, sretan imendan !