Svjetski uspjeh Vina Belje

Vina Belje su sa svojim Cabernet sauvignon Merlotom osvojila 91 bod i uvrstila se među najbolja vina od ove dvije vinske sorte

Na ovogodišnjem ocjenjivanju Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme, Vina Belje imaju drugo najbolje vino koje je ocijenjeno s 91 bodom. Riječ je o premium blendu Cabernet sauvignona i Merlota berbe 2019. koji je iza sebe ostavio neke od najpoznatijih talijanskih i francuskih podruma, kao što je bordoški grand cru iz Saint Emiliona. Vrhunsku kvalitetu crnih sorti iz vinograda Belja potvrdile su ukupno tri zlatne medalje, koje su dodijeljene za premium blend Cabernet sauvignona i Merlota, premium Merlot i Goldberg Red, sva vina iz berbe 2019. Među petnaest vina koje nagrađuju novinari također je odabran Cabernet sauvignon Merlot Vina Belje.

Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus, o ovom velikom svjetskom uspjehu Vina Belje kaže „Puno je sličnosti između Baranje i Bordeauxa, a glavna od njih je proizvodnja iznimnih crnih vina. Terroir, položaji vinograda, tehnologija i znanje vrsnih stručnjaka naša su velika vrijednost koja se prezentira u svakom od nagrađenih vina. Ovaj uspjeh je nastavak velikog trofeja koji smo dobili na Decanteru za Merlot berbe 2008. Tada smo prvi put svijetu pokazali koliki su naši potencijali u proizvodnji izvrsnih crnih vina. Osvojen 91 bod pokazuje da je blend Cabernet sauvignona- merlota među najboljim vinima od ovih sorti, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a prihvatljiva cijena i dostupnost na tržištu sigurno će doprinijeti njegovoj daljnjoj popularnosti kod potrošača.“

U Cabernet sauvignon Merlotu Vina Belje naglasak je na Cabernet sauvignonu koji osigurava tanine, svježinu i naglašenu teksturu vina. Merlot u ovoj kombinaciji daje sočnost i slast s aromama čokolade i crnog bobičastog voća, a već pri prvom kušanju je jasno da je riječ o vinu s odličnim potencijalom za daljnji razvoj tijekom dozrijevanja.

Iako je izvorna domovina merlota i cabernet sauvignona francuski Bordeaux, obje sorte su otporne i zahvalne za uzgoj pa su se rasprostranile i udomaćile u brojnim vinskim regijama na svim kontinentima. S obzirom na njihovu važnost u vinskom svijetu posvećeno im je i specijalno ocjenjivanje vina pod nazivom Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet insieme koje se već sedamnaest godina održava u Bergamu, gradiću u neposrednoj blizini Milana, u ekonomski najrazvijenijoj talijanskoj regiji Lombardiji. Poznato po izvrsnoj organizaciji i izuzetnim sucima ovo ocjenjivanje je vrlo cijenjeno diljem svijeta i na njega se prijavljuju brojni renomirani proizvođači Merlota, Cabernet sauvignona i Cabernet franca. Na ovogodišnje ocjenjivanje prijavljeno je 220 uzoraka iz 22 zemlje, a dodijeljeno je ukupno 56 zlatnih medalja i 15 novinarskih nagrada.