Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.

Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine. Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Vrednovanje vode“ i upućuje na razmatranje vrijednosti vode i što ona znači svakom od nas.

Koliko nam je važna u kućanstvu i obiteljskom životu, za hranu, zdravlje, obrazovanje, životne navike te gospodarstvo, ali i općenito za dobrobit ljudi i naše lokalno okruženje? Voda u različitim dijelovima svijeta ima različitu vrijednost i značenje – u kućanstvima, školama i na radnim mjestima voda je važna za zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost ljudi, dok u kulturnom, vjerskom i duhovnom pogledu može značiti vezu sa stvaranjem, zajednicom i samim sobom.

U prirodnom okruženju voda je svakako neophodna za mir, sklad i očuvanje okoliša. Značenje vode je mnogoznačno: ona predstavlja našu ključnu potrebu i važan je lokalni i globalni prirodni resurs koji sve više ugrožavaju prenapučenost Zemlje, sve veći zahtjevi poljoprivrede i industrije te pogoršanje utjecaja klimatskih promjena. Ako zanemarimo bilo koju od navedenih vrijednosti, dovest ćemo se u opasnost lošeg upravljanja ovim ključnim i nezamjenjivim prirodnim resursom, a bez sveobuhvatnog razumijevanja prave i mnogostruke vrijednosti vode, nećemo je uspjeti zaštititi.

Voda je bitna za opstanak i produktivnost svih živih bića i ekosustava na Zemlji. 6. cilj održivog razvoja (SDG 6) usmjeren je na osiguranje dostupnosti, održivog gospodarenja vodom i sanitarnih uvjeta za sve te podupire veći dio Agende za održivi razvoj do 2030. godine. No, rastuća prijetnja vodenim stresovima u različitim dijelovima svijeta ima dalekosežne posljedice te, između ostalog, utječe na gospodarski razvoj, sigurnost hrane, zdravlje, ekosustave, proizvodnju energije, iskorjenjivanje siromaštva i ravnopravnost spolova.

Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježit će se otvorenjem postrojenja za dvostupanjsku filtraciju u Osijeku. Riječ je o iznimno važnom projektu za osječko područje koje obuhvaća vodoopskrbu za 135 tisuća ljudi, a njime će se smanjiti količina arsena u prerađenoj vodi na razinu nižu od 10 µg/L što je standard koji se primjenjuje u Europskoj uniji.

Otvorenju postrojenja za dvostupanjsku filtraciju nazočili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, direktor Vodovoda Osijek d.o.o. Željko Mandić,te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Zoran Đuroković

Svjetski dan voda koji naglašava vrijednost vode i podiže svijest o globalnoj krizi vodnih resursa. Svjetski dan voda obilježava se već dvadeset osmu godinu zaredom, a ove godine pod sloganom „Cijenite vodu“.

Riječ je o iznimno važnom projektu za osječko područje koje obuhvaća vodoopskrbu za 135 tisuća ljudi, a njime će se smanjiti količina arsena u prerađenoj vodi na razinu nižu od 10 µg/L što je standard koji se primjenjuje u Europskoj uniji.

Vrijednost projekta iznosi 70 milijuna kuna, a riječ je o investiciji koja se radila u okviru EU projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Osijeka“.