Svjetski dan tjestenine

Kada jedna namirnica postane toliko respektabilna da dobije jedan dan u godini posvećen samo njoj, najmanje što možemo učiniti u njezino ime je skuhati nešto fino što nam naravno neće biti nimalo teško, jer tjestenina nam možda najviše od svih namirnica pruža neslućene mogućnosti kombiniranja toliko različitih okusa. Danas je svjetski dan tjestenine.

Tjestenina se toliko često pojavljuje u našim domovima i na našim trpezama da o njoj jednostavno ne razmišljamo previše i doživljavamo je samo kao prilog nekom drugom mesnom jelu. No, ona je toliko puno više od priloga i to iz sasvim jednostavnih razloga:

 • Brzo se priprema
 • Može se pripremati u kombinaciji s najrazličitijim drugim namirnicama
 • Sastavni je dio piramide zdrave prehrane
 • Nutritivno je vrijedna hrana
 • Ima niski glikemijski indeks
 • Lako je probavljiva hrana
 • Ima malu količinu masti
 • Nije rafinirana hrana
 • Bogata je bjelančevinama
 • Može se pripremati na bezbroj načina; kao samostalo jelo, prilog, salata….
 1. Budući se ljudski organizam u svojoj esenciji samoj sastoji od jednog dijela bjelančevina (proteina) koje on sam nije u stanju proizvesti i izgraditi (radi se o esencijalnim aminokiselinama) svakako mu je za neophodan rast i razvoj potrebna hrana bogata upravo bjelančevinama. Pogađate već – opet tjestenina koja je neosporno bogata ovim važnim proteinom.
 2. Nadalje, suprotno uvriježenom mišljenju kako je tjestenina hrana koja deblja, dobro je znati da tjestenina sadrži vrlo malo masnoća – svega 1 gram bezjajčana do 2,5 grama jajčana na 100 gr proizvoda, bogata je vlaknima pa daje veći osjećaj sitosti nego pri konzumaciji hrane s manjom količinom vlakana, a i probava je ubrzanija. Dakle – za suvišne kilograme morat ćete optužiti nekog drugog.
 3. Osjećate se nekako umorno iscrpljeno? Muči vas i ova sumorna jesen i zima što će doći? Tjestenina vam i tu može pomoći! Kako? Pa zato što su žitarice i jaja, koje su sastavni dio tjestenine, dobar izvor vitamina B kompleksa, a tu spadaju vitamin B-1 (tiamin), vitamin B-2 (riboflavin), nikotinska kiselina (vitamin B-3), pantotenska kiselina (vitamin B-5), vitamin B-6 (piridoksin), folna kiselina i vitamin B-12 (cijanokobalamin). Svaki od njih ima dosta različito ulogu i djelovanje. Vitamin B-1 pomaže u prevenciji umora, dok B-5 ima važnu ulogu u formiranju prijenosnika impulsa (neurotransmitera) acetilholina, što znači da se njegov nedostatak može očitovati čak u promjenama raspoloženja. Vitamin B-12 je izravno vezan uz aktivnost živčanih stanica, replikaciju DNA i tvorbu posebne tvari koja utječe na raspoloženje  S-adenosil-L-metionina (SAMe). Nedostatak vitamina B-12 izaziva pernicioznu anemiju. Dakle, priuštite si barem jedan obrok s tjesteninom dnevno i vratite dobro raspoloženje u svoje dane.
 4. I na kraju činjenica koja također nije beznačajna, a to je da je tjestenina dobra za dugovječnost! Do toga se zaključka došlo promatrajući Talijane koji jedu 3-5 puta više tjestenine od Hrvata a spadaju među najduže živuće narode na svijetu!

Dakle, ako do sada već niste, doista je krajnje vrijeme da počnete konzumirati tjesteninu. Na kraju krajeva, možda vas baš ovaj dan – svjetski dan tjestenine potakne na to! Recepata i ideja je toliko mnogo, zanimljivih informacija također.

Živjela tjestenina!!!

foto: pixabay