Svjetski dan radiologije

Svjetski dan radiologije, 8. studenoga, ove je godine posvećen intervencijskoj radiologiji (IR), a postupci poput magnetske rezonance (MR) ili višeslojne kompjutorizirane tomografije (MSCT) postali su neizostavni u liječenju bolesnika i niza patoloških stanja u medicini.

Hrvatsko društvo radiologa (HDR) ističe kako je liječene IR-om, koji koristi X zrake, minimalno invazivno za pacijente i omogućuju kraće bolničko liječenje, ponekad i jednodnevni boravak u bolnici, a rezultati su usporedivi s drugim oblicima liječenja.

U Hrvatskoj djeluje više od 40 intervencijskih radiologa u centrima izvrsnosti smještenim uglavnom u kliničkim bolnicama pri kliničkim zavodima za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, a veliki je interes mlađih liječnika za tu struku, kaže Goran Roić, predsjednik HDR-a Hrvatskog liječničkog zbora. 

Medicinsko osoblje koje primjenjuje IR postupke kroz timski rad su intervencijski radiolozi, radiološki tehnolozi i medicinske sestre, uz potporu anesteziologa, vaskularnih i drugih kirurga. Liječenje uključuje niz patoloških stanja iz područja kirurgije, ginekologije, interne medicine, onkologije, pedijatrije, pulmologije, torakalne kirurgije, dijabetologije itd.

Brzi razvoj tehnologije i softverskih podloga dijagnostičkim uređajima MSCT-a, MR i DSA (digitalna subtrakcijska angiografija) zahtijeva stalno usvajanje novih znanja i njihovu primjenu u svakodnevnoj praksi, a tehnike perfuzijske angiografije, konzumiranje umjetne inteligencije i robotike novi su izazovi u svijetu medicine i radiologije, navodi Roić.

S obzirom na geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana radiologije “Intervencijska radiologija – aktivna skrb za pacijentaʺ, posebna pozornost posvećena je dijagnostici i liječenju bolestima aorte i njihovu poboljšanju te ideji formiranja hrvatskog registra bolesti aorte. 

Cilj je da u konsenzusu s predstavnicima triju društava Hrvatskog liječničkog zbora potakne Ministarstvo zdravstva na kvalitetniju organizaciju liječenja pacijenata oboljelih od aortnih bolesti, pa i u dijelu intervencijskog liječenja, što će biti predloženo kroz raspravu o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i drugih zdravstvenih zakona.

Izvor: Hina