Svjetski dan kokica !

Iako se često prozivaju kao krivac za debljanje, posljednja istraživanja potvrđuju kako kokice sadrže beta-karoten te imaju visok sadržaj antioksidansa.

Naravno, ključ je u pripremi jer kokica spremljene bez dodanih masnoća bit će zdravije.

Osim uobičajenih, “kokanih” na ulju i posoljenih, obogatiti ih možete karamelom, čokoladom, sirom…

Obavezne su i nezamjenjive su u kinu.

Pri pravljenju pak budite malo oprezni jer zrno može odskočiti čak i metar u zrak. Razlog zašto pucaju je taj što imaju malu količinu vode koja se pretvori u paru.

Zanimljivo je da su se, prije nego na šporetu i u mokrovalnim pećnicama, kokice pekle na vrućem pijesku.

O odakle nam uopće kokice?

Današnji kukuruz potekao je od zrna koja su rasla na stabljikama biljke veličine pšenice, dok nije prerastao u ono što danas zovemo pravim kukuruzom.

Nakon što su doseljenici otkrili „Novi svijet“, malo je reći da je svijet poludio za ovom sasvim novom biljkom.

Negdje usput, neko je shvatio kako zagrijavanjem zrna kukuruza one zapravo eksplodiraju i otkriju svoju finu, mekanu unutrašnjost.

Kokice se uvijek nalaze na spisku nezdravih grickalica. Pa, možda ćete se iznenaditi, ali kokice imaju dosta zdravstvenih beneficija za nas.

Kokice su napravljene od zrna kukuruza i to je grickalica sa skrivenim prehrambenim prednostima. Kokice možete jesti u slanoj i slatkoj varijanti. Koju god vrstu više preferirate kokice su odlična grickalica, posebno uz gledanje televizije. Ako volite jesti kokice, onda definitivno morate znati zdravstvene prednosti ove namirnice.

Cjelovite žitarice

Kokice su napravljene od zrna kukuruza, a cijela zrna teško da mogu biti loše za vaše zdravlje. Cjelovite žitarice su bogate vlaknima poput voća i povrća, što ih čini toliko boljom grickalicom od čipsa i burgera. Kokice koje kupite na ulici mogu biti nezdravo pripremljene, prema tome, uvijek spremajte kokice kod kuće u šerpi sa malo ulja.

Antioksidanti

Istraživači su otkrili da kokice sadrže polifenole (antioksidans). Ovaj antioksidans je puno jači od vitamina C i E. Polifenol ispira toksine iz tijela i poboljšava imunološki sistem. Istraživači su otkrili da jedna porcija kokica ima 300 mg polifenole (13% prosječne potrošnje potrebno na dnevnoj bazi za zdravo tijelo). Ovaj antioksidans smanjuje starenje, liječi zatvor, poboljšava crijeva, poboljšava srčani ritam i sprečava pojavu raka.

Netopiva vlakna

Postoje dvije vrste vlakana, naime topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna se otapaju u vodi, a netopiva vlakna se ne otapaju u vodi ali se kreću kroz crijeva apsorbirajući se.

Netopiva vlakna daju pritisak na crijeva i liječe zatvor. Kokice su grickalice cijelog zrna bogata netopivim vlakanima. To znači da se kokice lako probavljaju i ne čine vas debljim. Kao voće i povrće, kokice su bogate netopljivim vlakanima koja liječe zatvor. Netopiva vlakana čine da se osjećate sito mnogo duže vremena. Dakle, nećete osjećati glad duže vrijeme.

To je nekoliko zdravstvenih prednosti kokica. Ako zaista želite da to bude hranljiv obrok, onda radije sami spremite kokice u šerpi. Izbacite iz ishrane one kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj jer su izuzetno bogate kalorijama.