
Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van, poznata je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća. Upravo na 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, što je započelo 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i demonstracije mnogobrojnih sorti. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati, a s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90% vode pa uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva. Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo tako pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotenu, štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka.
Prema ukupnoj svjetskoj proizvodnji voća, jabuka zauzima treće mjesto, odmah iza banana i grožđa. Jabuka je prehrambeni proizvod koji se od davnina konzumira u brojnim državama gdje je, osim toga, važan poljoprivredni proizvod usmjeren prema međunarodnom tržištu.
Hrvatska je samodostatna u proizvodnji jabuka, iako samodostatnost dosta oscilira, sukladno oscilacijama proizvedenih količina jabuka. Najveća potrošnja jabuke je u jesenskom periodu (listopad – prosinac) i u proljetnim mjesecima (ožujak – svibanj). Na potrošnju najviše utječe zamjenjivost jabuke s bananom i narančom te drugim sezonskim voćem – breskva, kruška, mandarina, jagoda, trešnja. U današnje vrijeme na tržištu Hrvatske raste potrošnja i prerađevine na bazi jabuke: sok, marmelada, likeri, rakija, pekmez, kompot, ocat, žele, čips, sušena jabuka, ali i kombinacija s drugim voćem. Jabučne prerađevine mogu biti gotove namirnice i sirovina, odnosno poluproizvodi za brojne druge proizvode. Potrošnja prerađevina od jabuke u Hrvatskoj u stalnom je porastu, na što jako utječe marketing proizvoda.
Najzastupljenija sorta u domaćoj proizvodnji jabuka je Idared (oko 65% ukupne proizvodnje jabuka), slijedi Jonagold i slične sorte (oko 15%) te Zlatni delišes (oko 10%). Preostalih 10% sortimenata predstavljaju Gala, Elstar, Granny Smith, Melrose, Gloster i dr. Stručnjaci procjenjuju da će doći do laganog pada potražnje za Idaredom i Glosterom, te do blagog porasta potražnje za Galom, Jonagoldom, Granny Smithom i Braeburnom.
Sretan Vam Svjetski dan jabuka!
izvor: smarter.hr / pixabay