Svjetski dan djevojčica

Međunarodni dan djevojčica obilježava se na današnji dan od 2011. godine kada su Ujedinjeni narodi proglasili 11. listopada kao Svjetski dan ženskog djeteta. Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.
Na današnji dan želimo skrenuti pozornost na još uvijek gorući problem diskriminacije djevojčica i nasilja koje se nad njima provodi u cijelom svijetu, te osnažiti svjetsku zajednicu na poštivanje njihovih ljudskih prava.

Malala Yousafzai (Mingora, 12. srpnja 1997.) je pakistanska učenica i aktivistica za prava djece te najmlađa osoba dobitnica Nobelove nagrade: Nobelovu nagradu za mir dobila je 2014. u dobi od 17 godina.

Poznata je po svom aktivizmu za prava djevojčica i pravo na obrazovanje. Yousafzai je iz grada Mingore u pokrajini Swat. Bila je žrtva napada vatrenim oružjem u listopadu 2012. godine.

U 2009. godine, u dobi od 11 godina, postala je poznata preko webloga BBC News-a na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njezinu životu pod talibanskom vladavinom. Talibani su pokušali ubiti Malalu 9. listopada 2012. godine, pucajući joj u glavu i vrat. Dobila je hitnu pomoć u Pakistanu, a zatim je prebačena u Englesku na daljnje liječenje. Operacijom joj je ugrađena pločica od titana, kako bi se pokrila rupa u lubanji i vratio sluh.

Pakistanske vlasti odlučile su otvoriti škole s imenom Malale Yousafzai za siromašnu djecu. Oko 400.000 ljudi potpisalo je peticiju da se Malala Yousafzai nominira za Nobelovu nagradu za mir.

Izvor : WIKIPEDIJA / PIXABAY