Suze svetog Lovre

Hrvatski astronomski savez pozvao je gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra radi što boljeg promatranja meteorskog roja Perzeida, u narodu poznatog kao Suze svetog Lovre.

Upravo u tom razdoblju prognozira se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeida s prosječnom aktivnost od oko 100 meteora na sat. Uvjeti za opažanje bit će izvanredni obzirom na to da je mladi Mjesec čija svjetlost neće smanjivati vidljivost tog nebeskog vatrometa.

Potrebno je jedino pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja kako bi se uživalo u tom zvjezdanom spektaklu.

Astronomski savez tim će povodom organizirati i razne astronomske aktivnosti, predavanja, projekcije i vođenje po zvjezdanom nebu budući da će se, uz meteorski roj, teleskopima moći promatrati Saturn i Jupiter.

Astronomska društva organiziraju promatranja teleskopom na području Daruvara, Fužina, Koprivnice, Križevaca, Lošinja, Rijeke, Splita, Stražinca i Zadra. 

Perzeidi su jedan su od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine, a svake godine maksimum aktivnosti imaju oko katoličkog blagdana svetoga Lovre, 10. kolovoza.

Naziv Suze svetog Lovre u Hrvatskoj je prisutan zadnjih pedesetak godina i preuzet je iz Italije.

Izvor: Hina