Srce Isusovo – blagdan u Dražu

Povodom blagdana Presvetog Srca Isusovog, održana je sveta misa na mađarskom jeziku i svečani domjenak u organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH).

Mađari u Dražu su crkvu sagrađenu na sjevernoj strani Banske kose posvetili u čast Srcu Isusovu. Zbog toga je u životu mještana Mađara blagdan Presvetog Srca Isusovog značajan događaj. U povodu glavnoga blagdana, koji se obilježava u petak nakon dana Gospodnjega, druge nedjelje nakon Duhova (ove godine 7. lipnja), slavimo Srce Božjega Sina koje je postalo čovjekom, simbol otkupiteljske Božje ljubavi. Dan crkve drže blagdanom i svake godine se obilježava na dostojanstven način.

Crkva je izvana u potpunosti obnovljena posljednjih godina zahvaljujući Vladi Mađarske

I na ovogodišnje okupljanje su osim domaćih, pristigli i vjernici iz okolnih naselja, svetu misu je celebrirao župnik Robert Almaši.

Velika nam je radost što su danas, na blagdan Srca Isusovog, pristigli vjernici ne samo iz Draža, već i iz okolnih naselja. Svako događanje gdje možemo doživjeti naše mađarstvo, osobito ovdje u Dražu, gdje je malo događanja mađarskog karaktera, važno je za nas – rekao je Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH, dodajući kako je DZMH smatrala važnim što su prije nekoliko godina, uz velikodušnu potporu mađarske vlade, uspjeli obnoviti crkvu u Dražu.

Događanju su, među ostalima, prisustvovali i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž.

Prijevod: Izabela Šegota/ Izvor: kepesujsag.com