Spomen ploča za novinare poginule u Domovinskom ratu

U spomen na ratnog novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića te druge poginule novinare i izvjestitelje tijekom Domovinskog rata, u središtu Vukovara u subotu je otkrivena Spomen ploča “Harisonovo cvijeće”. Na ploči se nalazi i ime Ivana Maršića, poginulog novinara Radio Baranje koji je teško ranjen gelerom minobacačke granate 4. svibnja 1992. tijekom obavljanja terenskog novinarskog zadatka, a 9. lipnja iste godine preminuo od zadobivenih rana.

Podstavljena Spomen ploča  djelo je hrvatskog umjetnika Borisa Pokosa koji je ideju za njezin nastanak pronašao u filmu „Harrisonovo cvijeće“ , francuskoj ratnoj drami iz 2000., koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu Diable a l’avantage Isabel Ellsen.  Radnja filma se odvija tijekom opsade Vukovara 1991., usred koje jedna Amerikanka traži svojega nestaloga supruga,  novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada.

Ploču su otkrili gradonačelnik Ivan Penava i akademik Antun Mateša, čijim je zalaganjem ploča postavljena u Vukovaru. 

Vukovarski gradonačelnik Penava izjavio je da je Spomen ploča postavljena kao podsjetnik na novinare koji su “poginuli ili mučki ubijeni kako bi im se zatro glas, kako bi se spriječila istina o brutalnoj agresiji na Hrvatsku”. 

Tekst: Hina / Foto: Vukovar.hr