Snažna potpora Hrvatima u Vojvodini i kroz Program prekogranične suradnje

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u travnju ove godine raspisalo je Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, u lipnju je odobrilo 25 projektnih prijedloga, a u Osijeku je državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić uručio ugovore korisnicima. Uz predstavnike korisnika, svečanosti su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov te drugi uzvanici.

Državni tajnik Domagoj Mikulić naglasio je kako su MRRFEU i Vlada RH duboko svjesni svih problema koje ima hrvatska nacionalna manjina u Srbiji te im nastoji pomoći u svakoj prigodi.

Ta pomoć nije samo deklarativna nego se ogleda i kroz projekte poput današnje dodjele 25 ugovora ukupne vrijednosti 543.671,06 eura. Ogleda se i kroz izgradnju Hrvatske kuće, koju smo nedavno otvorili u Subotici, a snažnu poruku šaljemo i odlukom kojom su u proračunu za 2024. godinu predviđena sredstva znatno viša sredstva, u iznosu od dva milijuna eura, kao i da smo u korisnicima našli izvrsnog partnera za realizaciju projekta koji svima koriste i čine život lakšim i boljim i u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj. Naravno, kroz ovaj i druge programe i dalje ćemo nastaviti pomagati Hrvate i hrvatsku nacionalnu manjinu u Republici Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Crnoj Gori i svugdje gdje ima Hrvata – rekao je Mikulić.

Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je da Osječko-baranjska županija godinama kontinuirano pomaže Hrvatima u Vojvodini, ali i drugim hrvatskim zajednicama izvan domovine. – To ćemo činiti i u budućnosti, a veseli nas da su za tu namjenu osigurana i nacionalna sredstva koja će pomoći očuvanju identiteta Hrvata u svim područjima izvan Hrvatske. Čestitam svima koji su danas potpisali ugovore za provođenje planiranih projekata i želim im puno uspjeha – kazao je.

Drago mi je da sam danas u Osijeku, gradu u kojem je ova uspješna priča započela prije dvije godine, zahvaljujući županu Ivanu Anušiću i tadašnjoj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak koji su pomogli da se proširi materijalna i financijska pomoć koju dobivamo iz Hrvatske, te da se nađe novi izvor financiranja. To je učinjeno i ovo je drugi ciklus dobivanja sredstava. Prošli put je to bilo u visini 3 milijuna kuna, sredstva su utrošena, naš je institucionalni okvir značajno unaprijeđen, ne samo kad su u pitanju udruge i institucije koje se vezuju uz naša središta, već i one koje su u manjim sredinama i sredinama bez značajnije podrške za rješavanje potreba i izazova pripadnika hrvatske zajednice. Sredstva su uredno potrošena, što je bilo verificirano od strane ministarstva, a sada se zahvaljujemo ministru Erliću što je prepoznao naša nastojanja i potrebe, a sigurni smo da ćemo ponovno opravdati sva očekivanja te da ćemo biti pouzdani partneri. Naime, Hrvati u Srbiji su Hrvati koji imaju velike potrebe. Mi smo građani zemlje koja ima najmanji bruto nacionalni dohodak, kandidiramo se kao najsiromašnija hrvatska zajednica u svijetu, zbog čega nam ovakvi programi koje ostvarujemo u suradnji s Vladom RH i brojnim gradovima i županijama u RH, drže svijetle perspektive – naglasio je Tomislav Žigmanov.

Među 25 odobrenih projekata je i odluka kojom je Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskom nacionalom vijeću iz Subotice odobrena potpora u ukupnom iznosu od 24.000,00 eura. Naime,  Osječko-baranjska županija je zajedno s Hrvatskim nacionalnim vijećem prijavila projektni prijedlog „Susreti podunavskih Hrvata“ čija je ukupna vrijednost 30.000, eura. U Subotici je adaptirana i opremljena „Hrvatska soba“, dok je Osječko-baranjska županija organizirala trodnevnu manifestaciju u Općini Draž povodom Dana Županije. Održan je tako Godišnji skup podunavskih Hrvata koji je zamišljen kao skup predstavnika općina i gradova s područja Osječko-baranjske županije s predstavnicima hrvatskih udruga, samouprava i institucija iz Srbije i Mađarske.

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, koje je po drugi put korisnik ovog projekta, zahvalila je DSHV-u na inicijativi i županu Ivanu Anušiću na odgovoru koji je veliki poticaj za Hrvate u Republici Srbiji. – Hrvatske udruge u RS za sada se oslanjaju samo na sredstva Središnjeg državnog ureda i zahvaljujući tomu mogu redovito funkcionirati. Ovo je dodatni poticaj jer se razvojni projekti udruga ne bi mogli realizirati bez tog dodatnog fonda. Prošli put smo dokazali da smo izuzetno pouzdani partneri, da možemo apsorbirati sav novac i možemo ući u drugi ciklus. Ovim projektom Hrvati i udruge u RS su dobili na prepoznatljivosti, a dodana vrijednost je i da smo uspjeli povezati udruge iz obje države. Najveći ishod je da će Hrvati u Srbiji ovim poticajima već biti osnaženi i spremno dočekati kada u RS dođu predpristupni i veći fondovi te RS bude ulazila u EU – rekla je Jasna Vojnić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković izrazila je zadovoljstvo što se potpisivanje ovih ugovora odvija upravo u gradu Osijeku. – Grad Osijek ima dugogodišnju suradnju s hrvatskom nacionalnom manjinom u Vojvodini, osobito s prijateljskim gradom Suboticom. Posebno mi je drago što su korisnici ovih ugovora obrazovne ustanove iz Osijeka, poput Filozofskog fakulteta i III. gimnazije, jer znamo da ulaganjem u obrazovanje mladih ljudi, ulažemo u svoju budućnost i očuvanje hrvatske baštine, kulturnih običaja, jezika i hrvatske pisane riječi – istaknula je Crnković.

Za svoj projekt koji provodimo u partnerskom odnosu s vinkovačkom Plavom TV odobreno nam je ukupno 23.000 eura, a imajući u vidu da imamo dobru suradnju, smatrali smo da bi tu suradnju mogli dodatno osuvremeniti i obogatiti na način da povećamo kvalitetu programa. Naime, Hrvatska riječ iz Vojvodine koja se emitira na navedenoj televiziji može biti daleko kvalitetnija i po pitanju sugovornika i po pitanju pripreme. Ovo je drugi put da surađujemo, a plan nam je da osuvremenimo naš studio u Subotici i na taj način olakšamo posao našim partnerima jer ćemo biti u mogućnosti proizvoditi sadržaj koji će se emitirati na Plavoj TV – izjavio je ravnatelj Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ Ladislav Suknović.