Sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina

Međusobna zaštita prava manjina u Mađarskoj i Hrvatskoj služi primjerom u Europi, u tome veliku ulogu igra Međuvladin mješoviti odbor za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske – rekao je prošle srijede Ferenc Kalmár, mađarski supredsjednik Odbora, na 15. plenarnom zasjedanju.

Na konferenciji za novinare, nakon sjednice odbora u Budimpešti, posebni povjerenik ministra za razvojnu politiku susjednih zemalja Mađarske, istaknuo je uzajamno jamstvo prava manjina u Mađarskoj i Hrvatskoj kao primjer i dobru praksu u Europi.

Velikim uspjehom nazvao je djelovanje Hrvatskog kazališta Pečuh, jer postoji samo jedna slična institucija u svijetu izvan granica Hrvatske. Spomenuo je osnivanje Hrvatske kuće, također u Pečuhu, te činjenice da je za Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku izgrađen đački dom za pedesetak osoba. Dodao je: na dnevnom redu ovog sastanka bio je i daljnji razvoj obrazovnih institucija u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Ferenc Kalmár naglasio je kako obje vlade posvećuju veliku pažnju osiguranju uvjeta za ostanak u domovini, kako članovi manjinskih nacionalnih skupina ne bi napustili dotična područja, iz tog razloga pokrenuli su i određene gospodarske programe.

U svezi toga, pozdravio je razvoj infrastrukturne povezanosti, pa tako i željezničku povezanost Pečuh – Beli Manastir – Osijek i spajanje autoceste, koje je u tijeku.

Posebni povjerenik se na kraju dotakao i problema koji čekaju na rješavanje kao, na primjer, probleme s lokacijom sjedišta Mađarskog kulturnog društva Ady Endre iz Zagreba. Također, obznanio je kako se raspravljalo o jednom budućem projektu, u kojemu bi se osiguralo dostojanstveno spomen područje Svetoj Margareti iz dinastije Arpadovića u njenom rodnom mjestu u Klisu, nedaleko od Splita.

Ferenc Kalmár nedavno je dobio Orden – Red hrvatskog pletera Republike Hrvatske za učinkovit rad u zajedničkom manjinskom odboru.

Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava

– Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava u skladu s najvišim međunarodnim standardima, što se u europskim okvirima smatra uzornim. To je i mišljenje dotičnih institucija, poput OESS-a ili Vijeća Europe. I što je najvažnije, oni zbog kojih smo se danas okupili, dakle pripadnici hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, imaju takav stav. Za Hrvatsku i Mađarsku važna je prekogranična suradnja i razvoj prometne infrastrukture – to je područje na kojem se posljednjih godina dosta postiglo, dok je suradnja na području kulture i obrazovanja tradicionalno dobra i taj kontinuitet moramo održati – izjavio je Zvonko Milas, državni tajnik i hrvatski supredsjedatelj Odbora, na kraju sastanka i istaknuo kako rad i aktivnosti koje se provode u okviru zajedničkog odbora jasno pokazuju da se uz dobru volju može puno toga postići.

„Od 2017. godine do danas u obje zemlje realizirano je niz projekata važnih za manjine u svim područjima društvenog života, te s pravom možemo reći da je ovo najuspješnije razdoblje u smislu provedbe preporuka Mješovitog manjinskog odbora, te kao rezultat toga, prava manjina dodatno su poboljšana u obje države”, dodao je Milas.

Preporuke važne za Mađare u Hrvatskoj provode se jedna za drugom

U Mješovitom manjinskom odboru, Mađare u Hrvatskoj predstavljali su János Andócsi, ravnatelj PKCMH i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj.

-Možemo reći da smo bili uspješni, naime 2017. godine, nakon sastavljanja nove vlade, Odbor se ponovo sastao, od tada su ovi sastanci redoviti i od tada se preporuke Mađara u Hrvatskoj redom sva ostvaruju. A, to je pak dokaz tomu, da su nacionalne manjine obiju država, pa tako i mađarska u Hrvatskoj, postale ne samo poveznica, već i glavnim nosiocima odnosa između dviju država – rekao je Róbert Jankovics

Najvažnije preporuke Međuvladinog mješovitog odbora sa stajališta Mađara u Hrvatskoj:

DALJNJA OBNOVA CRKAVA: Međuvladin mješoviti odbor pozdravlja činjenicu što je hrvatska strana povećala financijska sredstva za obnovu crkava u naseljima u kojima žive Mađari u Hrvatskoj, te preporučuje da se i dalje izdvajaju sredstva za reformirane crkve u osječkoj Retfali, Suzi, Velikoj Pisanici, Vardarcu, Kotlini, Zmajevcu, kao i za radove na obnovi katoličke crkve u Podolju. Međuvladin mješoviti odbor pozdravlja činjenicu da se, zahvaljujući potpori mađarske strane, završava izgradnja crkvenog turističkog centra u Lugu.

ŽELJEZNICA PEČUH – OSIJEK: Međuvladin mješoviti odbor pozdravlja ponovnu uspostavu željezničke veze Pečuh – Beli Manastir – Osijek, a također preporučuje nastavak istraživanja mogućnosti ponovnog pokretanja željezničke veze Budimpešta – Osijek – Sarajevo.

SPORTSKA AKADEMIJA NK VARDARAC: Međuvladin mješoviti odbor pozdravlja činjenicu što je mađarska strana osigurala rad i razvoj NK Vardarac u proteklom razdoblju. Odbor preporuča objema stranama ispitati mogućnost kupnje zemljišta potrebnog za sportsku akademiju mladih mađarske zajednice u Vardarcu, izgradnju potrebne infrastrukture i pružanje financijske potpore za aktivnost, koja bi pomogla očuvanju identiteta mladih.

MAĐARSKA KATOLIČKA VJERA: Međuvladin mješoviti odbor predlaže mogućnost osiguranja stalnih svećenika radi lakšeg prakticiranja mađarske katoličke vjere na materinjem jeziku u Zagrebu i Vukovaru.

PROSVJETNO-KULTURNI CENTAR MAĐARA U OSIJEKU: Međuvladin mješoviti odbor predlaže hrvatskoj strani preispitati mogućnost osiguravanja financijskog izvora neophodnog za potpuni završetak započetih radova na obnovi PKCMH, kao i materijalnu pozadinu neophodnu za cjelodnevni boravak u gimnaziji i osnovnoj školi Centra.

SPORTSKA DVORANA U KOROĐU: Međuvladin mješoviti odbor dalje, predlaže hrvatskoj strani preispitati mogućnost osiguravanja financijskog izvora potrebnog za izgradnju sportske dvorane u Korođu, kao i mađarsku stranu, u slučaju potrebe da pridonese ulaganju, već prema svojim mogućnostima.

VRTIĆI U KOROĐU, LASLOVU I BELOM MANASTIRU: Međuvladin mješoviti odbor pozdravlja činjenicu što je, zahvaljujući potpori mađarske strane, započela izgradnja mađarskog vrtića u Korođu i Laslovu, kao i kulturnog centra zajedno s dječjim vrtićem u Belom Manastiru. Odbor preporuča stranama da ispitaju nastavak potpore za izgradnju, a hrvatsku stranu traži da preispita osiguranje troškova funkcioniranja tri nova dječja vrtića koja su osnovana.

OSNOVNA ŠKOLA U LUGU: Međuvladin mješoviti odbor moli hrvatsku stranu da preispita mogućnost završavanja dvorišta, odnosno područja vanjske sportske površine Osnovne škole Lug.

SJEDIŠTE MAĐARSKOG KULTURNOG DRUŠTVA ADY ENDRE U ZAGREBU: Međuvladin mješoviti odbor poziva hrvatsku stranu da osigura dugoročno rješenje pitanja sjedišta Mađarskog kulturnog društva Ady Endre s obzirom na važnost udruge.

SPOMENIK SVETOJ MARGARITI: Mađarska strana preporuča hrvatskoj strani ispitati mogućnost podizanja dostojnog spomenika Svetoj Margareti iz dinastije Arpadovića, nakon istraživanja povijesnih i arheoloških iskopina u dvorcu Klis.

KATOLIČKI MOLITVENI PROSTORI: Međuvladin mješoviti odbor preporuča hrvatskoj strani ispitati mogućnost osiguranja sredstava za obnovu i izgradnju katoličkih bogomolja u Kotlini i Lugu.

Kepes Ujsag