SCZ OBŽ -23.12.

U posljednja 24 sata na području naše županije testirano je  409 uzoraka od čega je 152 bilo pozitivno. Novopozitivni su iz 45 naselja OBŽ-a, rekao je načelnik stožera CZ OBŽ Ivan Hampovčan

 

 

{mp3}2020/hampovcan 2312{/mp3}

 

Dvije  osobe su preminule u bolnicama, jedna u Našicama, druga u Osijeku, a bile su u dobi 58 i 82 godine.

U bolnicama u županiji je ukupno 219 osoba. Danas je u KBC Osijek 165 pacijenata, a u Našicama 54. Na respiratorima u Osijeku je 45 osoba.

{mp3}2020/hampovcan 2312{/mp3}

Od ponoći na snagu je stupilo korištenje odnosno kretanje među županijama s propusnicama. Načelnik PU Osječko-baranjske Ladislav Bece

{mp3}2020/Bece 2312{/mp3}

 

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 409 uzoraka od kojih je 152 bilo pozitivno.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 45 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području gradova Osijeka s prigradskim naseljima (35), slijede područja gradova/općina Đakovo (18), Našice i Valpovo (11), Beli Manastir (10), Čepin, Darda i Donji Miholjac (po 8), Belišće i Đurđenovac (po 5), Antunovac, Bilje i Podgorač (po 4), Bizovac i Satnica Đakovačka (po 3), Erdut, Kneževi Vinogradi, Koška i Vladislavci (po 2) te Čeminac, Marijanci, Petrijevci, Podravska Moslavina, Punitovci, Semeljci i Trnava (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se 219 osoba oboljelih od COVID-19, i to 165 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 45 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 54 pacijenata s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminule su dvije COVID pozitivne osobe (u dobi od 58 i 82 godine).

– Primjetan je lagani pad broja hospitaliziranih pacijenata i pacijenata koje infektolozi pregledaju, a taj trend se vidi i po broju bolničkih djelatnika koji su u samoizolaciji. U KBC-u Osijek u vrhuncu epidemije od ukupnog broja djelatnika imali smo 4 posto liječnika i 7 posto medicinskih sestara „izvan stroja“, a sada je ta brojka za oboje skupine oko 2,5 posto. Zahvaljujem građanima Osječko-baranjske županije što poštuju i pridržavaju se propisanih mjera, a ujedno apeliram da još malo izdrže, što nam u bolničkom sustavu puno znači kako bi se malo rasteretili i odmorili jer naši djelatnici mjesecima teško rade – rekao je danas dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 3.077 osoba, a policija je provjeravala 21 osobu. Samoinicijativno su obavili 19 provjera pri čemu nisu utvrdili kršenje te mjere, a prilikom provjere dvije dojave građana u jednom slučaju (u Bilju) traženu osobu nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Policijski službenici obavili su i 79 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece zahvalio je građanima na odgovornom ponašanju, što potvrđuje mali broj kršenja mjera izolacije i samoizolacije. Naglasio je kako je od ponoći policija uspostavila osam nadzornih punktova (Klisa, Strizivojna, Levanjska Varoš, Ada i Podravska Moslavina te naplatne kućice Osijek, Čepin i Đakovo) na izlaznim područjima Osječko-baranjske županije, dok određene smjerove pokrivaju susjedne policijske uprave kako se ne bi duplirali i građane zaustavljali u razmaku od nekoliko stotina metara.

– Od ponoći do 6.00 sati kroz te punktove prošlo je 591 osobno i teretno vozilo sa 710 osoba od kojih je 11 zatečeno bez propusnice te im nije dopušten prolazak i vraćeni su nazad – rekao je načelnik Bece.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 90 nadzora provođenja epidemioloških mjera; i to 68 u prodavaonicama i trgovinama, 10 u trgovačkim centrima, 4 u ugostiteljskim objektima, po 2 u pekarnicama i tržnicama te po jedan u frizerskom salonu, ljekarni, tvrtki i župi. Utvrdili su jednu nepravilnost za koju su izdali nalog za njeno otklanjanje.

Građani se obavještavaju da se 25. prosinca 2020. godine neće uzimati uzorci za testiranja na koronavirus, dok će 26. prosinca to biti moguće samo na drive-in lokaciji u Osijeku.