Rekreativni turizam u Baranji

Sastavni dio turističke ponude nekog kraja predstavljaju sportski i sportsko rekreativni programi. Tako je i u Baranji koja ova godine nudi niz biciklističkih utrka, a ovo je popis utrka koje će se ove sezone održati (ili prolaziti) Baranjom:

3. DEER & BIKE- Draž, 4. svibnja
Udruga Karašicka Republika početkom svibnja organizira biciklijadu 3. Deer & Bike u Dražu na jedinom križanju Eurovela u Hrvatskoj. Prvi vikend u svibnju rezervirajte za biciklijadu Deer & Bike koja će se održati u subotu, 4. svibnja od 12 sati na prostoru općine Draž. Biciklijada će pružiti doživljaj svega onoga što Baranja nudi, od dunavskih šuma i ritova, Banskog brda i prostrane ravnice do kušanja lokalnih proizvoda i upoznavanja šokačke kulturne baštine. Osim vožnje uz Dunav i cvrkut ptica, penjanje i spuštanje surducima te neizostavnog pogleda u Batini,  biciklisti će na kraju posjetiti Šokačku kuću u Topolju i zastati u vinskom podrumu jedinog baranjskog gajdaša – Filipa Golubova Cara.

Duljina rute iznosi 45, odnosno 25 kilometara za one u slabijoj kondiciji. S obzirom da se na području općine nalaze najveća krda jelenske divljači u Hrvatskoj, postoji velika vjerojatnost da ćete vidjeti košutu, srnu ili jelena. Prošle godine biciklisti su pred kraj biciklijade ugledali krdo od čak stotinu košuta! Biciklijada je rekreativnog karaktera te će se brzina prilagoditi vrsti podloge i strukturi biciklista. Deer & Bike specifična je biciklijada jer se samo trećina dionice odnosi na cestu!

Start biciklijade je na križanju Eurovela 6 i 13, jedinstvenog biciklističkog raskrižja u Hrvatskoj.  Kotizacija za biciklijadu iznosi 70kn za puni program, odnosno 20kn bez ručka. Puni program podrazumijeva: ručak u vinskom podrumu Golubov (paprikaš, piće, kolač), degustaciju prehrambenih proizvoda OPG Filip Golubov, ulaznica i vođenje, Šokačka kuća Topolje.  

Prijave na događaj:https://docs.google.com/forms/d/1tC8GZidbTpUzH_BCwFoXmuBH7GoYgNjYKwgWXeh0MXQ/viewform?edit_requested=true
Facebook event: https://www.facebook.com/events/354922415129577/

TOUR DE SLAVONIA – Donji Miholjac, 12. svibnja
Start biciklijade u Donjem Miholjcu (hotel Slavona) – Valpovo – Osijek (tvrđava) – Kopački rit – Darda – Baranjsko Petrovo Selo – Vilany – Siklos – Donji Miholjac. Odmorišta u trajanju 15-20 min u Valpovu, Kopačkom ritu, Vilanyu, odmorišta u trajanju 30 min u Osijeku i Siklosu. Osvježenje uključeno (voda, sokovi, isotonici), kolači, kiflice. Ručak u hotelu Slavona. Brzina vožnje 25 km/h te obavezno nositi osobnu iskaznicu zbog prelaska granice u Republiku Mađarsku.
Kotizacija 100,00 kn za uplate do 28.04. – startni paket (majica, broj TDS, isotonic, energetska pločica, suvenir)
Facebook stranica događaja: https://www.facebook.com/events/656106028139620/

BICIKLIJADA BARANJSKI SURDUCI 2019. – Šećeransko jezero, 19. svibnja
Prvo je to vođeno, te organizirano istraživanje baranjskih surduka biciklima. Istaknuta je riječ istraživanje, jer se ruta drži u tajnosti, kako bi ovaj događaj zadržao element uzbuđenja i sudionicima pružio novu dimenziju iznenađenja. Organizatori naglašavaju kako ovo nije još jedna standardna biciklijada, nego ulaznica u prekrasni svijet Baranje i Banovog Brda. Ova biciklijada obiluje nizom kontrasta, a dionice variraju od pitomih brežuljaka obraslih vinovom lozom, do strmih i gigantskih surduka po kojima je sam događaj i dobio ime. Sam termin „surduk“ ukazuje na brojne različite kulturalne utjecaje kojima je Baranja kao biser Panonije, destinacija poželjna svim osvajačima, bila izložena. U mađarskom jeziku pojam szurdok označava klanac, a na turskom jeziku provaliju, bezdan, ponor.

Okupljanje će biti 19.05.2019. u 8:30 na Šećeranskom jezeru u Belom Manastiru, a start u 9 sati. Vožnja se odvija na Banovom brdu, zahtjevna je, jer podloga je zemljana, neravna i sadrži dosta uspona. Dužina rute je 57 kilometara, sa 950 metara uspona.
Obavezan je ispravan MTB bicikl, sa dobrim kočnicama, a također je obavezno ponijeti 2 bidona vode, rezervnu unutarnju gumu i kacigu. Tokom vožnje biti će spremna dva okrijepna mjesta, gdje će se moći i odustati. Biciklijada završava na Šećeranskom jezeru, gdje će biti poslužen ručak (grah).
Kotizacija iznosi 30kn bez majice, a s majicom udruge 60kn i potrebno ju je uplatiti na žiro račun Udruge rekreativnih biciklista Baranja:
HR0623400091110979436.

U rubriku poziv na broj primatelja obavezno upisati OIB sudionika i popuniti prijavnicu na link https://www.urbb.hr/Home/Details?postId=10
Sudionike koji uplate kotizaciju do 10.05. u ponoć očekuje start paket iznenađenja. Broj sudionika ograničen je na 60.
Facebook stranica događaja: https://www.facebook.com/events/405969750186352/


BARANJA NIGHT TRAIL 2019 –  Banovo brdo, 15. lipnja

15. lipnja održava se Baranja Night Trail – noćna utrka ukupne duljine 13 km (Moonlight trail) i 20km (Stellar trail). Start i cilj nalaze se na istom mjestu. Trail koncept staze znači da je označena službenim oznakama organizatora i nije potrebno čitanje niti posjedovanje karte. Utrka je namijenjena građanima, rekreativcima i profesionalnim sportašima. Cilj ove utrke pustolovnog karaktera je upoznavanje lokalnog stanovništva sa trail trčanjem i popularizacija sporta na području Baranje. Svi natjecatelji koji završe utrku dobiti će ”finishersku” medalju, a tri prvoplasirana po spolu i kategoriji dobiti će nagrade sponzora i pehare/medalje. Nastupiti mogu svi zdravi natjecatelji, koji na dan utrke imaju navršenih 16 godina, i svi trče na osobnu odgovornost. Prijavom na utrku natjecatelj se odriče mogućnosti prenošenja odgovornosti na organizatora utrke te potvrđuje svoje zdravstveno stanje i spremnost da završi utrku. Osvježenje je osigurano za vrijeme utrke i u ciljnom prostoru. Prijave za utrku i uplata kotizacije moguće su od 15.02.2019 zaključno s 31.05.2019. Prijava je pravovaljana po uplati kotizacije od 100kn.

Prijave na događaj: http://www.racesmanager.com/
Facebook stranica događaja: https://www.facebook.com/TrekkingFunPage/

VOŽNJA BICIKLIMA KROZ TRI DRŽAVE – Osijek, 26. lipnja
Sedmu godinu za redom Udruga za rekreativni biciklizam Kotrljaneri u suradnji s Udrugom građana VeloArt organiziraju biciklijadu pod nazivom “Vožnja biciklima kroz tri države“. Biciklijada se održava 26. 05., a očekuje se oko 50 biciklista iz Hrvatske, Srbije te BIH. Start je u Osijeku, a vožnja se nastavlja prema Bezdanu, gdje će bicikliste dočekati članovi udruge VeloArt. Slijedi okrijepa i doručak,  te nakon toga slijedi put prema Mohaču. Kompom će se prijeći Dunav te nakon kratkog odmora i okrijepe nastaviti put prema Hrvatskoj. Dolazak u Beli Manastir gdje je u Etnološkom centru baranjske baštine organiziran ručak. To je ujedno i kraj biciklijade duge oko 150 km.

XCO BANOVO BRDO 2019 – Popovac, 21. srpnja
BK Osijek 21. srpnja na stazama Banovog brda organizira Nacionalno prvenstvo Hrvatske u disciplini MTB XCO. Slobodno možemo reći da, ako je atletika kraljica sportova, onda je XC kralj brdskog biciklizma. To je najprestižnija, najraznolikija i najteža kategorija, ukoliko promatramo sa sportskog stajališta. Tome u prilog ide i činjenica da je za sada XC jedina brdsko-biciklistička disciplina na Olimpijadi a ujedno i jedan od novijih sportova na programu ljetnih Olimpijskih igara. Svoju premijeru XC je doživio davne 1996. u Atlanti. Nije to slučajno, Amerika je kolijevka brdskog-bicikla (MTB) pa je to u neku ruku predstavljalo priznanje popularnosti samog MTB-a. U to je doba MTB doživljavao veliki boom, te je zaslužan i za popularizaciju kompletnog biciklističkog sporta.

Prijave na utrku (kada budu otvorene): http://99balona-timing.net/utrke.php
Facebook stranica događaja: https://www.facebook.com/events/1056627391204680/