Realizirat će se svi planirani projekti

Čestitkom povodom Dana Županije, župan je svim građanima zahvalio na odgovornom ponašanju, kvalitetom radu i svjesnosti u protekla tri mjeseca.

Zahvalio je vijećnicima Županijske skupštine te posebno članovima Kriznog stožera i načelniku Goranu Ivanoviću na uspješnom nošenju s krizom.

– Uspjeli smo prevladati krizu uz minimalan broj zaraženih. Ni jedan zdravstveni sustav nije pokleknuo, što smo gledali diljem svijeta. Osječko-baranjska županije ima tri doma za starije i nemoćne s više od 800 korisnika, a uspjeli smo ih zaštititi, baš kao i KBC Osijek i Opću županijsku bolnicu Našice. Dokazali smo da u kriznim situacijama i visokim izazovima možemo napraviti posao koji se od nas očekuje i koji je naš zadatak – rekao je župan te zahvalio i svim županijskih službama i djelatnicima.

Pojasnio je kako je pandemija virusa COVID-19 napravila ogromne probleme svugdje u svijetu, pa i Osječko-baranjskoj županiji gdje je nezaposlenost povećana za 7,7 posto, oko 3.500 obrtnika i poduzetnika s 15.000 radnika koristilo je potpore RH, a 20-ak posto je smanjen prihod od poreza na dohodak. – Kriza nije bila bezazlena, sve je stalo tri mjeseca, no sada se postupno vraća u normalu, ali trebat će vremena da se oporavimo i krenemo u potrebnom smjeru – istaknuo je župan.

 

{mp3}2020/zupansjednica{/mp3}

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine bilo je 14 točaka, a posebnu pozornost vijećnika dobio je Prijedlog Odluke o pripajanju domova zdravlja u Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu Domu zdravlja Osijek i promjeni naziva Doma zdravlja Osijek u Dom zdravlja Osječko-baranjske županije. U raspravi su sudjelovali vijećnici Ivica Mandić, Marko Bogatić, dr. sc. Nedeljko Bosanac i Gordana Stjepanović, a nakon dodatnih obrazloženja i odgovora na njihova pitanja pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivane Stanić Prijedlog je usvojen s 40 glasova „za“ i dva suzdržana.

Na početku radnog dijela sjednice vijećnici su postavljali pitanja županu i predlagali inicijative. Dr. sc. Nedeljko Bosanac se založio za pokretanje nove vizije rada i života na području županije koja će se dijelom zasnivati na mogućnostima koje otvara realizacija kapitalnih projekata poput Koridora Vc i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.

Ivicu Mandića je zanimalo u kojoj su fazi realizacija projekata I. gimnazije u Osijeku, podvožnjaka na ulazu u Osijek iz smjera Čepina, izlazak Centra za socijalni rad iz prostora Doma za starije i nemoćne u Đakovu te time proširenje smještajnih kapaciteta. Marija Čačić je pitala priprema li Županija nove mjere za pomoć gospodarstvu, a županu predlaže da svojim autoritetom potakne državne službe te u svojim objektima omoguće nesmetan pristup osobama s invaliditetom. Marko Bogatić smatra da Županija što prije treba izaći s konkretnim mjerama pomoći gospodarstvu, dok Željko Macanić – uz naznaku kako zbog broja nezaposlenih i odlazaka mladih nije zadovoljan stanjem u Županiji – pita hoće li biti ponovljen natječaj za zapošljavanje u županijskim službama koji je poništen zbog koronavirusa. Vijećnik Saša Lamza je pitao kako Županija planira osigurati svoj dio sredstava za projekte, a dr. sc. Denis Ambruš je predložio da se pronađe model pomoći građanima koji su tijekom ljeta ranijih godina radili na Jadranu, a sada su ostali kod kuće bez prihoda i posla.

Župan Ivan Anušić slaže se da su kapitalni projekti zamašnjak ukupnog razvoja. Građevinska dozvola za I. gimnaziju je izdana, a za početak gradnje je potrebno da Grad Osijek ispuni svoje obveze u vezi izgradnje pristupne ceste i izmještenja cjevovoda pitke vode. Odgovor Grada Osijeka čeka se i za izgradnju podvožnjaka u Osijeku. Od resornog ministarstva zatražit će se ubrzanje postupka iseljenja Centra za socijalni rad, a potom će đakovački Dom za starije i nemoćne povećati kapacitet za 20-ak korisnika. Osječko-baranjska županije je već donijela četiri mjere pomoći gospodarstvu, a novu priprema u skladu sa specifičnostima ovog područja i određivanjem gdje i komu je pomoć najpotrebnija. O zapošljavanju županijskih djelatnika odlučit će se sukladno potrebama u sadašnjim uvjetima, a izvori sredstva za sve projekte su poznati – sredstva EU, Vlade RH, izvorni prihodi i kreditna zaduženja Županije. Povodom inicijative dr. Ambruša već za sutra (3. lipnja) zakazan je pripremni sastanak.