Radovi na obnovi PKC-a Mađara u Osijeku

U više od dvadeset godina postojanja, po prvi puta se obavljaju značajniji radovi na obnovi Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku. Ovih su dana započeli radovi  u vrijednosti 2,2 milijuna kuna, tijekom čega će se obnoviti vrtić i svečana sala, te će se modernizirati električna mreža.

Najvažnija ustanova Mađara u Hrvatskoj, Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Hrvatskoj, koji se sastoji od vrtića, osnovne škole, srednje škole i učeničkog doma, otvoren je u rujnu 1999. godine. Već tada je bilo očito da je za potpuno ispunjavanje svoje uloge, centru bio potreban i učenički dom kako bi mogli dolaziti i učenici iz udaljenih krajeva, ali ako je potrebno da udovoljava i potrebama za smještajem učenika iz Baranjskih sela. Ovo se i ostvarilo 20 godina kasnije, 2019. godine, kada je završena izgradnja učeničkog doma kojega su pod svečanim okolnostima otvorili hrvatski premijer Andrej Plenković i mađarski premijer Viktor Orbán.

-Zahvaljujući izgradnji učeničkog doma, učenici u našoj ustanovi mogu učiti pod najboljim mogućim uvjetima. Tomu je uvjetovalo i to da nastavni kadar uspije u potpunosti ispuniti svoje zadatke u proteklom razdoblju tako osiguravajući opravdanost postojanja, centar je prerastao u priznatu instituciju na nivou cijeloga Karpatskog bazena. Manja unapređenja smo uspjeli ostvariti iz vlastitih sredstava i natječaja iz matične zemlje, ali tek sada se, od izgradnje, poduzimaju značajnija obnavljanja na zgradi – rekao je Janoš Andoči, ravnatelj prosvjetnog centra.

Objasnio je kako je hrvatska vlada, u suradnji s predstavnicima manjina, izradila jedan operativni program s ciljem kako bi pomogla opstanku nacionalnih zajednica. Dio programa koji se odnosi na mađarsku zajednicu, napravljen je prema preporukama DZMH. Prema tom programu Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz Zagreba financira potrebne radove u vrijednosti 2,2 milijuna kuna. Nabava je završena, a radovi su već i započeli.

-U protekla dva desetljeća, stotine učenika i vrtićaraca koristilo je školske klupe naše ustanove, pa je već prijeko potrebna značajnija obnova. Vrtić će u cijelosti biti obnovljen, u tijeku je već i proizvodnja novoga namještaja. I sala za proslave će biti obnovljena prema modernim standardima. Ujedno će biti modernizirana i električna mreža, naime, potrebe tehničkog opremanja uvelike su povećane u proteklom razdoblju – rekao je Janoš Andoči.

Kepes Ujsag