Baranjski šokački vez – radionice diljem Baranje

U organizaciji Centra za kulturu grada Belog Manastira (Etnološkog centra baranjske baštine) diljem Baranje održavaju se radionice Umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova. Projekt financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Podsjetimo, Ministarstvo je umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova uvrstilo u nematerijalnu kulturnu baštinu 2021 godine. Druga u nizu radionica (prva je održana 05. listopada u Gajiću) održala se 10. listopada od 09:00 do 12 :00 sati u Domu kulture u Branjin Vrhu.

Voditeljica radionice je Jelica Mesar. Polaznici će imati priliku upoznati se i naučiti tehniku izrade vezova brojem, vezova po pismu, bijelih vezova, plosnih vezova, te apliciranje istog. 

Pozivaju se svi zainteresirani.

Pored, već održanih u Gajiću i Branjin Vrhu, radionice će se održati u Duboševici (20.listopada u 11h) Baranjskom Petrovom Selu (22.listopada u 9 h u Domu kulture) , a nakon te i u Belom Manastiru (26. listopada u 10h u Etnološkom centru baranjske baštine).

Osim radionica Eva Balatinac održati će predavanje na temu baranjskog šokačkog veza. Posebno se zahvaljuju nositeljima liste bez koji ovo sve ne bi bilo moguće, čuvarima tradicije i baranjskog šokačkog veza,  Evi Balatinac, Evi Kostolić, Jeleni Mijatov, Pavi Franjinu, Mariji Kolar, Jelici Mesar, Kati Vinojčić, Janji Jednašić. te višoj kustosici Muzeja Slavonije Vlasti Šabić.

U galeriji možete pogledati kako je bilo na radionici u Gajiću 05. listopada…