Radio Baranja slavi 31. rođendan

Radio Baranja danas obilježava 31. godinu od osnutka ‘Hrvatskog radija Baranja’ 16. veljače 1992. godine u Osijeku. Prema najnovijem istraživanju Radio Baranja zauzima 2. mjestu po slušanosti u Osiječko Baranjskoj županiji i Osijeku, a na 1. mjestu na području Belog Manastira. Županijski prosječni tjedni doseg iznosi oko 103.842 slušatelja, a dnevno program Radio Baranje sluša 62.586 slušatelja.

Radio Baranje program emitira na frekvenciji 88 MHz svakodnevno tijekom 24 sata, od toga od 7,00 do 19,00 sati emitiraju se govorne emisije, audio komercijalne poruke i glazba, a od 19,00 do 7,00 sati emitira se glazba iz studija. Program Radio Baranje može se u cijelom svijetu pratiti uživo putem live audio streaminga.

Za svoj je rad Radio Baranja nagrađivana brojim poveljama i priznanjima, a neka od značajnijih su „Povelja Grada Belog Manastira za svesrdnu i nesebičnu pomoć prognanom pučanstvu Grada Belog Manastira“ dodijeljena 1996. godine, „Zahvalnica za osobite zasluge tijekom Domovinskoga rata“ koju je dodijelio Grad Osijek povodom Dana osječkih branitelja 2012. godine, zatim zahvalnice Hrvatske obrtničke komore, Hrvatskog Sokola, HURIN-a za godine rada i dr.

Zašto radio (Baranja)?

Radio je najbrži medij! Za razliku od drugih medija kojima je potrebna priprema, radio može plasirati vijest ubrzo nakon dobivene informacije. Radio je i vjerodostojniji medij od interneta na kojem se često objavljuju neprovjerene i nepouzdane informacije, nerijetko i od nepoznatih autora. Doživljavamo ga kao medij sadašnjosti bez obzira emitira li program uživo ili je on prethodno snimljen. U tome je radijska budućnost – radio je pozadinski medij, posjeduje tehničku jednostavnost, dostupniji je i prijateljski medij, odnosno ne stavlja oglašavanje ispred sadržaja, kao što je to, primjerice, čest slučaj kod internetskih portala, a samo se uz radio može simultano raditi nešto drugo

O utjecaju radija kao medija vrlo dobro govori primjer Radio Baranje koja iz godine u godinu ima sve manje prihode od oglašivačke djelatnosti, a sve veći broj slušatelja i izvan svog koncesijskog područja. Radio Baranja danas, trideset jednu godinu nakon osnutka, ima sve veću publiku bez obzira na televiziju, Internet i društvene mreže. U vremenu masovnih medija, ljudi i dalje slušaju, a još važnije i vjeruju radiju, stručnjaci ga smatraju najbržim medijem, a lokalni radio važnim jer slušateljima pruža lokalne informacije.

Radio je još uvijek sposoban pojedinca duboko uključiti u medij nudeći mu odmak od gomile, istovremeno ga čineći njenim dijelom. Slušajući radio slušatelji žive u njemu i vjerojatno ne bi bilo nikome od korist da, kako je napisao njemački književnik Bertolt Brecht u pjesmi An den kleinen Radioapparat, radio najednom zanijemi…