Provjerite koliko je osoba u HR s vašim imenom i prezimenom!

Očekivano, najbrojnije prezime u Hrvatskoj, odnosno prezime koje snosi najveći broj osoba je Horvat. Njega nosi blizu 20.000 osoba. Slijedi prezime Kovačević, s nešto više od 13.000 ‘vlasnika’. A koliko je zastupljeno vaše?

Na temelju popisa stanovništa iz 2021. godine, Državni zavod za statistiku objavio je podatke i tražilicu.

S obzirom da ‘ime i prezime’, pojednostavljeno rečeno, kod velikog broja osoba istog imena i prezimena, sukladno GDPR-u, postaje ‘osobni podatak’ kada mu se pridruži još koji element, primjerice ‘Ivan Horvat iz mjesta Xyz…’, DZS vam neće dati podatak ukoliko se u tražilici može pojaviti tek 10 osoba.

– Saznajte koliko osoba nosi određeno ime, prezime ili njihovu kombinaciju. Statistika se temelji na podacima prikupljenima u Popisu 2021. Zbog zaštite pojedinačnih podataka ne prikazuju se rezultati manji od 10 – napisali su iz DZS-a, dodajući…

Ako tražite ime ili prezime sastavljeno od dviju ili više riječi, između njih unesite jedan razmak ili crticu. Dopušteno je i upisivanje slova koja ne pripadaju hrvatskoj abecedi – upućuje na način upotrebe Držvni zavod za statistiku.

TRAŽILICA