Proljetni vašar u znaku slanine

Kao svakog blagdana Cvjetnice, Etno selo Karanac bilo je središte događanja u Baranji. TZ Baranje i restoran Baranjska kuća, na Cvjetnu nedjelju bili su domaćini tradicionalnom Proljetnom vašaru koji je okupio veliki broj posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske. Ova nadaleko poznata manifestacija ponudila je štandove sa suhomesnatim proizvodima, kolačima, mliječnim proizvodima.
Kuhao se grah i čobanac u zemljanim loncima, pekao se šaran na rašljama, a neizostavne su bile domaće kobasice i čvarci. U podne se po običaju birala ”princeza pušnice”, najmasnija i najteža slanina. Nakon vaganja i mišljenja stručnog ocjenjivačkog suda najboljom je proglašena 40 kilograma teška slanina valpovačke ekipe Tri kuma. Idejni pokretač cijele priče o Proljetnom vašaru, Vladimir Škrobo Bajo rekao je da Vašar ima za cilj promovirati ljepoticu baranjskih pušnica slaninu, koju svatko voli, masniju ili mesnatiju.

Nakon čvaraka koji je postao baranjski brend, slanina je slijedeća koja je postala zaštitni znak ovog dijela Hrvatske. Na  sajamskim štandovima našli su se suhomesnati proizvodi, vina, rakije, sirevi, med i proizvodi od meda, kolači, prirodni sokovi, pletene košarice, drvene igračke, sve što jedan pravi „vašar“ treba nuditi.  Bogata je i ponuda raznovrsnog cvijeća.

Za organizaciju Proljetnog vašara u Karancu pobrinuli se udruga Čuvari starih zanata, restoran Baranjska kuća, eto selo Karanac i Turistička zajednica Baranje.