Priprema uredbe o putničkom prijevozu OBŽ

HŽ Vlak
Pripreme uredbe o putničkom prijevozu na području Osječko-baranjske županije bit će zadaća radne skupine koju će idućih dana osnovati predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, te županije, prijevozničke grupacije “Arriva” i Hrvatskih željeznica (HŽ), zaključeno je na sastanku u Osijeku. Sastanak je održan nakon što je osječki autobusni prijevoznik “Panturist”, koji posluje u sklopu grupacije “Arriva”, 5. veljače ukinuo 72 autobusne linije, a 7. veljače ponovno ih uspostavio nakon razgovora s predstavnicima državnih i županijskih vlasti.

U priopćenju za javnost iz ureda župana Ivana Anušića navodi se kako je glavni direktor tvrrtke “Arriva Hrvatska” Dražen Divjak izrazio spremnost te prijevozničke grupacije da se pronađe kompromis i na ekonomskim osnovama održivo rješenje u prijelaznom razdoblju do početka primjene uredbe i novog zakona, u čemu je također spreman pomoći.

Podsjeća se kako je, po novome zakonskom prijedlogu, predviđeno da se organizacija prijevoza putnika, utvrđivanje voznog reda i potpisivanje ugovora s prijevoznicima spušta se na razinu županija, što će otvoriti nova pitanja, kao što je iz kojih izvora pokriti troškove linija za prometno izolirana i slabo naseljena seoska područja.
Dodaje se kako su predstavnici HŽ-a iskazali spremnost da se ponovno uvedu vlakovi te obnove kolodvori i druga infrastruktura koja je na području te županije potpuno uništena.

“Sudionici sastanka zaključili su da se prijelazno rješenje treba tražiti i u sklopu Projekta ‘Slavonija, Baranja i Srijem’ te na taj način osigurati održavanje postojećih linija i financijsku isplativost za prijevoznike. Župan Anušić zaključio je da u traženju privremenoga i trajnog rješenja uvijek na prvome mjestu moraju biti putnici kojima se moraju osigurati sigurni, primjereni i prihvatljivi uvjeti prijevoza”, navodi se u priopćenju.

hina