Prijepori oko parkiranja autobusa kod željezničkog kolodvora

Predsjednik GO SDP-a Marko Bogatić oglasio se priopćenjem vezano za uvođenje reda prilikom parkiranja u središtu grada i ponovno upozorio na problem, kako ističe, nepropisnog parkiranja autobusa Baranjske čistoće na parkiralištu kod kolodvora. Bogatić podsjeća kako mnogi sugrađani dolaze autom na kolodvor te koriste vlak za putovanje na posao, a zbog nepropisno parkiranih autobusa ima manje mjesta za automobile te su putnici onemogućeni da parkiraju svoja vozila na parkiralištu uz kolodvor zbog nekih koji krše Odluku o komunalnom redustoji u priopćenju.

Odlukom o komunalnom redu, dodaje Bogatić, zabranjeno je parkiranje autobusa na mjestu predviđenom za parkiranje osobnih vozila pa ispada da neki smiju parkirati protupropisno i predlaže da se propisi provode i na parkiralištu kod kolodvora te iz razloga “uvođenja reda, a ne punjenja proračuna” ispiše koja kazna Baranjskoj čistoći i odgovornoj osobi. Ipak bi pred zakonom trebali biti svi jednaki.


Na priopćenje GO SDP-a reagirao je direktor Baranjske čistoće Damir Paulić nazvavši strategiju SDP-ovog stalnog prozivanja rada Baranjske čistoće i njega osobno, kontraproduktivnom, podsjećajući kako im je nakon izbora, a do toga drži i dalje, predložio suradnju s ciljem ostvarivanja ciljeva od javnog interesa.

Nepotrebna su neosnovana prozivanja koja proistječu iz neznanja i nepoznavanja propisa i to prozivati jedan od najboljih projekata „Gradske Autostaze“ koji Beli Manastir svrstava u skup rijetkih gradova Europe koji osiguravaju građanima ovakav javni servis.” odgovara Paulić i dodaje da su česta prozivanja ovog projekta od strane  SDP potvrda da se radi o uspješnom javnom projektu.

SDP-ovo pozivanje na Odluku o javnom redu o zabrani parkiranja autobusa na parkiralištima za osobne automobile je promašeno jer navedeno mjesto nije parkiralište za automobile, niti je ikada bilo. Navedena površina je vlasništvo Grada Beli Manastir koja je dana na upravljanje Baranjskoj čistoći upravo sa svrhom parkinga autobusa kao i izradi stajališta za potrebe Gradskih Autostaza. Znači parkiranje osobnih automobila je tamo zabranjeno jer se radi o poslovnom prostoru Baranjske čistoće.” odgovara Paulić i podsjeća kako je riječ o Odluci o komunalnom linijskom prijevozu putnika na području Grada Belog Manastira“ donesenoj 4. ožujka ove godine i Ugovoru o realaizaciji usluge iz 2021. godine, dokumentaciji koju vijećnik Marko Bogatić ima na uvid i o kojoj je glasovao.

Što se tiče pravne norme o parkiralištima i uvjetima istih, treba pročitati Zakon o prijevozu u cestovnom prometu (NN 82/13.) – članak 114. kojim je prestao važiti Pravilnik o posebnim uvjetima za parkiranje vozila (NN104/05). Navedenim zakonom , člankom 8. Zakona su propisani uvjeti za dobivanje licencije i statusu  minimalno tehničkih uvjeta – da skratimo: Baranjska čistoća ispunjava sve uvjete i poslovanje je potpuno po zakonu i nema mjesta nikakvim ispisivanjem „koje kazne“ kako navodi SDP Beli Manastir – što mjerodavni i nisu učinili jer nema osnove.” stoji u Paulćevu odgovoru.