Premijer Plenković u Baranji

Predsjednik vlade
Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andreja Plenkovića potpisao je Ugovor za izgradnju poddionice Beli Manastir – most Halasica na autocesti A5. Dionica je duga 17,5 km, vrijednosti 443 milijuna kuna, od čega 51% EU sredstava, a rok izgradnje je 2 godine.

Župan Ivan Anušić izrazio je svoje zadovoljstvo nastavkom realizacije ovog projekta

{mp3}/2020/Zupan koridor{/mp3}

Dionica će sadržavati gradnju mosta Halasica te sedam nadvožnjaka i putnih prijelaza. Preduvjet nastavka gradnje bio je most preko Drave s pratećim vijaduktima sa slavonske i baranjske strane ukupno dugačak 2,5 kilometara i za sada je najduži most u Hrvatskoj. Premijer Plenković smatra kako je ovo još jedan iskorak prema  nbržem i učinkovitijem razvoju Slavonije Baranje i Srijema

{mp3}/2020/plenki most{/mp3}

U sklopu radnog posjeta Istočnoj Slavoniji, premijer Andrej Plenković, zajedno s Marijom Vučković, ministricom poljoprivrede posjetio je poljoprivredni kompleks Mitrovac u Belju, koji obuhvaća farmu mliječnih krava, bioplinsku elektranu i staklenik za proizvodnju rajčica. Vladinoj delegaciji je predstavljen proizvodni sustav Mitrovac koji se temelji na sinergijskoj povezanosti farme mliječnih krava kapaciteta 2000 grla, bioplinske elektrane od 2MWh i staklenika od 4,5 ha. Bioplinska elektrana od dijela sirovine s farme proizvodi električnu i toplinsku energiju koja se u stakleniku koristi za cjelogodišnju proizvodnju rajčice. Kao najveći poljoprivredno industrijski kompleks u Hrvatskoj, Belje ima poljoprivrednu proizvodnju koja prati sve svjetske trendove i može proizvesti dovoljne količine domaće hrane.

Belje obrađuje 20.000 hektara oranica i 650 hektara vinograda, proizvodi 35 milijuna litara mlijeka godišnje te 35 posto hrvatske proizvodnje svinja i 14 posto hrvatske proizvodnje junadi. „S poljoprivrednim potencijalom kakav ima Belje, ali i cijela Slavonija i Baranja, Hrvatska može proizvoditi dovoljne količine hrane, prije svega za svoje potrebe, ali i za izvoz. Belje sustavno ulaže u razvoj i jačanje vlastitih proizvodnih kapaciteta te kontinuirano proizvodi domaću hranu koja dolazi s naših oranica i farmi. Unatoč zahtjevnim okolnostima u kojima smo se našli, svi poljoprivredni radovi teku u skladu s planovima, a sve naše proizvodnje rade maksimalnim kapacitetima što najbolje pokazuju rezultati tvornica stočne hrane koje su u ožujku imale najveću mjesečnu proizvodnju u povijesti kompanije“ – rekao je Davor Bošnjaković, direktor Belja plus.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe je, između ostalog, Vladinoj delegaciji ukazao na činjenicu da je strateška odrednica Fortenova grupe da razvija regionalnu poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju domaćeg porijekla na svim tržištima na kojima radi, a u nabavci i prodaji stavlja naglasak na proizvode domaćeg porijekla, u korona krizi predstavljala jednu od ključnih poluga u sigurnosti opskrbe tržišta najvažnijim prehrambenim proizvodima.