Predsjednik ZŠRD Baranje Martinčević o slatkovodnom ribarstvu

Predsjednik Zajednice športsko ribolovnih društava Baranje Anđelko Martinčević govorio je u emisiji Brifing o prijedlogu izmjena Zakon o slatkovodnom ribarstvu, koji je prema njegovoj ocjeni iznimno nepovoljan za športske ribiče i ide na ruku nekontroliranom izlovu ribe od strane gospodarskom ribičima.
Zahvaljujući ljudima koji predlažu Zakone u ministarstvu poljoprivrede i koji nemaju pojma o zaštiti slatkovodnog područja Hrvatske jer ih je većina iz Dalmacije zainteresirana za pogodovanje ribarenju na moru.

U prijedlogu izmjene zakona traži se ukidanje kvota na broj ribara na određenom području, ukidanje količine njihovog izlova i proširenje djelokruga njihovog ribolovnog područja.
Idu toliko daleko da u izmjenama stoji i mogućnost izlova na akumulacijama kao što su Puškaš ili Šarkanj, rekao je Martinčević.

{mp3}martincevic{/mp3}
Naglasio je kako će poduzeti sve da promjene prijedlog izmjena Zakona, jer on izravno šteti ribljem fondu i prirodi uopće. Potvrdio je kako je očekivano pao broj članova za 200-tinjak, tako da je u Baranji trenutačno 2.300 registriranih pecaroša u 25 društava. Kako bi poboljšali rad ribočuvarske službe uključili su mladi kadar, a za njihove potrebe kupljen je noćni dvogled, koji je u siječnju dao odlične rezultate. Raskrinkano je nekoliko ribokradica, prije svega na Puškašu, a nadzor će biti još bolji, kada služba dobije novi čamac.