Potpore projektima iz mjere Programa ruralnog razvoja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je 12 ugovora iz mjera Programa ruralnog razvoja za korisnike s područja Osječko-baranjske županije. Uručenje je održano u Velikoj vijećnici Skupštine OBŽ u Osijeku, a uz ministricu i predstavnike korisnika potpora tomu su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, saborski zastupnici Ivan Radić i Goran Ivanović, predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin i drugi uzvanici.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tom je prigodom kazala kako su u Osječko-baranjskoj županiji iz Programa ruralnog razvoja ugovorene potpore u vrijednosti od 2,1 milijarde kuna od čega je 1,7 milijardu kuna već iskorišteno. – To govori da se Program ruralnog razvoja dobro, brzo i dovoljno ugovara i što je još važnije na vrijeme se isplaćuje, pa hrvatski poljoprivrednici unatoč teškim i izazovnim vremenima ne odustaju od poljoprivredne djelatnosti, a u realizaciju projekata ulažu značajna vlastita sredstva – istaknula je ministrica. Uz opasku da treba biti oprezan s podacima o kretanjima proizvodnje, no činjenica je da je hrvatska poljoprivredna proizvodnja prošle godine ostvarila najveći rast od 2008. godine, kao i da se u Osječko-baranjskoj županiji nije smanjio nego povećao stočni fond.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako vrijednost potpora u danas uručenim ugovorima iznosi 17 milijuna kuna, a ukupna vrijednost tih projekta je 34 milijuna kuna. Riječ je o novcu za modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, korištenje obnovljivih izvora energije te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Naglasio je kako će ove potpore biti izravna potpora poljoprivrednicima i razvoju poljoprivrede te da su na tragu strategije za razvoj hrvatske poljoprivrede, pametnog kombiniranja sredstava Programa ruralnog razvoja, nacionalnih sredstava i izravnih plaćanja. – Uvjeren sam da će strategija razvoja hrvatske poljoprivrede u ovom drugom mandatu Vlade biti realizirana i da ćemo konsolidirati proizvodnju i kvalitetu hrvatskih poljoprivrednika, rekao je.