Potpisan sporazum o zaštiti Romkinja i prevenciji rodno uvjetovanog nasilja

Sporazum o međusektorskoj suradnji s ciljem kvalitetnije komunikacije i suradnje svih dionika na prevenciji i zaštiti Romkinja od svih oblika rodno uvjetovanog nasilja potpisali su gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”Kali Sara” Suzana Krčmar, predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Policijske postaje Beli Manastir, Zavoda za socijalni rad, Osnovne škole ”Dr. Franjo Tuđman”, Druge srednje škole i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka. Sporazum će naknadno potpisati i saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji zbog obaveza nije mogao biti na potpisivanju u Belom Manastiru.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob kaže kako očekuje konkretne pomake od institucija koje su potpisale ovaj sporazum..

Romski centar u Belom Manastiru je završen, čeka se uporabna dozvola te će uslijediti opremanje zahvaljujući potpori Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a u njemu će se, između ostalog, održavati kulturno-umjetnički programi i edukacija djece, najavio je gradonačelnik Rob.

Predsjednica Kali Sare Suzana Krčmar naglasila je važnost međusektorske suradnje u prevenciji svih oblika nasilja..

Potpisivanje Sporazuma o međusektorskoj suradnji dio je projeka „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!“ kojega provodi Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova u iznosu od 149.999,51 €.