Policija će pojačano nadzirati korištenje zimske opreme

S prvim danom studenog na snagu je stupila zakonska obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima, a od utorka 15. studenog i obveza korištenja zimske opreme koja je na snazi do 15. travnja iduće godine.

Na predstavljanju operativnih planova održavanja javnih cesta i postrojavanje vozila i strojeva koje su organizirali predstavnici Hrvatskih cesta, Uprave za ceste Osječko-baranjske županije i tvrtke Cesting, Romeo Molnar iz Služba prometne policije Policijske uprave osječko-baranjske podsjetio je na zakonske odredbe korištenja zimske opreme u zimskim uvjetima.

Romeo Molnar

Pred nama je produženi vikend koji će na naše prometnice dovesti mnogobrojne vozače iz domovine, ali i iz inozemstva kako bi odali počast svima koji su dali svoj život u Domovinskom ratu. Kako se glavne ceremonije obilježavanja tradicionalno priređuju u Škabrnji i Vukovaru, mnogi će se uputiti baš tamo.

Na cestama možemo sresti one koji su onamo krenuli pješice ili primjerice, biciklom. Iz HAK-a mole sve koji putuju na taj način da brinu o svojoj sigurnosti, te da se na propisan način označe kako bi bili vidljiviji u prometu na cestama. Ponajprije zbog guste magle koja nije rijetkost ovih dana na cestama. Vozače motornih vozila savjetuju da voze opreznije cestama na kojima se mimoilaze s ostalim sudionicima u prometu, a koji su krenuli izraziti svoje poštovanje u Vukovar ili Škabrnju.

Pojačan promet motornih vozila prema navedenim mjestima tako očekuju u HAK-u već od četvrtka 17. studenog, no bez prevelikih zastoja. Za predvidjeti je da će oni ipak biti koncentrirani oko samih prilaza navedenih mjesta i zbog posebno organiziranih regulacija prometa, ponajprije zbog potrage za parkingom, ali i zbog smanjenja zagušenja prometom u središtima Vukovara i Škabrnje na sam datum obilježavanja, u petak 18. studenog.

Pojačanog prometa može biti i na graničnim prijelazima, na ulasku u zemlju. No, bez dugih čekanja.