Pismo podrške CZSS Beli Manastir

Djelatnici Centra za socijalnu skrb iz Belog Manastira izašli su na ulicu u znak podrške potaknuti trenutnom situacijom vezano za događanja u Zadru. Ogorčeni su radi istupa u medijima koji unaprijed osuđuju Centar za socijalnu skrb kao jedinog i odgovornog krivca bez prethodno profesionalnog i objektivnog uvida u tijek događaja.

Kao djelatnici Centra za socijalnu skrb u svom svakodnevnom radu izloženi smo stalnim rizicima i pritiscima kako u radu na terenu tako i u uredu te neposrednom radu sa korisnicima. Nemamo status službene osobe, nedostaju nam adekvatni uvjeti rada, preopterećeni smo javnim ovlastima te višestrukom nepotrebnom administracijom, a nedostatak stručnih radnika je naša svakodnevica. Unatoč svemu svoj posao obavljamo savjesno i odgovorno.
Ne bježimo od svoje profesionalne odgovornosti, ali ukazujemo da svaki pojedinac ima vlastitu odgovornost nad svojim ponašanjem i postupcima. Centri za socijalnu skrb postupaju po prijavama građana, institucija i u skladu sa svojim javnim ovlastima koje su propisane zakonom ali ukazujemo da i na razini lokalne zajednice i pojedinca, građana postoji moralna obveza zaštititi ranjive skupine.  
Smatramo da Centri za socijalnu skrb ne bi smjeli i trebali biti jedini nositelji odgovornosti, digniteta i zaštite korisnika, iako nas se tako predstavlja u javnosti.  Tražimo podršku i zaštitu dostojanstva struke te nas kao radnika i pojedinaca od tijela osnovanih podržavanju i promicanju socijalnog rada i zaštitu od javnog linča, neodgovornog i neprofesionalnog novinarstva.
Djelatnici Centra za socijalnu skrb Beli Manastir