Pinjuhova lista najjača u Čemincu, ali nema apsolutnu većinu

Općina Čeminac

U jedinoj općini u Hrvatskoj koja još nema proračun za ovu godinu, u Općini Čeminac jučer su održani prijevremeni izbori za Općinsko vijeće, na koje se na četiri biračka mjesta – u Čemincu, Grabovcu, Kozarci i Novom Čemincu odazvalo 67,05 % birača. 

Najviše glasova dobila je Hrvatska narodna lista-HNL (627 ili 41,35%) bivšeg načelnika općine Zlatka Pinjuha, protiv kojeg USKOK provodi istragu.

Za listu grupe birača, kojoj je nositelj sadašnji općinski načelnik Danijel Rešetar glasovala su 483 birača (31,86%), dok je HDZ s 334 glasa osvojio 22,03%.

Na prijevremene izbore za Vijeće Općine Čeminac izašao je i Demokratski HSS, no 72 glasa (4,7 posto) nisu bila dovoljna za prijelaz izbornog praga od pet posto.

Uz Zlatka Pinjuha, u sastavu budućeg općinskog vijeća s liste HNL-a su Jozo Grizelj i Boro Červek te jedina žena u vijeću Marisa Lukač. Općinski načelnik Danijel Rešetar i njegova lista grupe birača imat će tri vijećnička mjesta (uz Rešetara u vijeću su Vedran Šekutor i Ilija Džaknić). Jezičac na vagi očito će biti dvojica vijećnika Hrvatske demokratske zajednice –  Zoran Dušić, nositelj liste, i Petar Kovačić..

Pojedinačno, dakle, nitko nema većinu, a tko će s kim od ovih devet vijećnika surađivati i hoće li, pokazat će vrijeme. Naime, prethodno je vijeće raspušteno jer proračun za 2023. godinu nije donesen, Vlada je 25. svibnja raspisala prijevremene izbore članova Općinskoga vijeća, koji u svom sazivu ima devet vijećnika.

Podsjetimo, dugogodišnji načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh dao je ostavku kada je završio u istražnom zatvoru, jer ga USKOK sumnjiči da je sa svojim suradnicima, rodbinom i svojtom financijskim malverzacijama nanio Općini štetu od gotovo 427 tisuća kuna. U travnju ove godine istraga je proširena. 

U rujnu prošle godine za načelnika je izabran Danijel Rešetar, jedini koji je na tim prijevremenim izborima ušao u utrku. To što se na izbore odazvalo samo 526 birača, odnosno 22,58 posto (čak je 7,4 posto listića bilo nevažećih), rječito govori da iza njega nije stalo ni tadašnje općinsko vijeće, što se, na kraju pokazalo i njegovim raspuštanjem.

Radio Osijek