Pet minuta gromoglasne tišine…

Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, obilježava se od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela. Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju su sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

S Pet minuta gromoglasne tišine u 11,55 jasno iskazujemo svoju solidarnost i odlučnost u nakani da zaštitimo temeljna prava novinara i medijskih radnika.

Prva simbolična akcija SNH Pet minuta gromoglasne tišine održana je 3. svibnja 2000. godine. Svih tih godina, novinari i medijski radnici širom Hrvatske, članovi i nečlanovi SNH i HND, masovno su sudjelovali u toj akciji. Vjerujemo da će tako biti i ove godine.

PRIOPĆENJE SINDIKATA NOVINARA HRVATSKE
POVODOM 3. SVIBNJA, SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

Zaštita naših prava ovisi o nama

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da taj dan obilježe 23. simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine u 11,55 sati kojom ćemo upozoriti na nužnost bolje zaštite novinara i novinarstva kao nezamjenjivih čimbenika svake istinske demokracije.

Gospodarske krize koje sustižu jedna drugu – od svjetske financijske krize preko pandemije COVID-19 do ruske agresije na Ukrajinu – pogađaju sve zemlje, velike i male, kao i sve djelatnosti, uključujući i medije.

Sve rašireniji nesigurni i neformalni rad u medijima, posebno na brojnim portalima i drugim online medijima, smanjuje mogućnost novinara da zaštite sebe i svoju profesiju, a time obrane i vjerodostojnost medija u kojima rade i surađuju.

Fleksibilizacija tržišta rada, promjene u zakonodavstvu na štetu radnika i otvaranje previše prostora za zapošljavanje putem ugovora na određeno i drugim atipičnim oblicima rada (outsourcing, agencijski rad, honorarni rad) negativno se odražava na materijalnu i socijalnu sigurnost radnika u medijima uz upitnu sigurnost ostvarivanja mirovine. To posebno pogađa mlade su/radnike i freelancere, pa se i oni trebaju sindikalno organizirati kako bi se zaštitili.

Povrh svega, brojni poslodavci, ne samo u malim nego i u velikim medijima, zabranjuju novinarima sindikalno organiziranje. Sindikat novinara Hrvatske upozorava da je sindikalno pravo temeljno ljudsko pravo koje nitko novinarima i medijskim radnicima ne smije osporavati, a niti mi kao medijski radnici ne smijemo na te zabrane pristajati.

Najbolji način da obranimo svoje temeljno ljudsko pravo jest da se organiziramo u sindikat. Samo sindikalno organizirani možemo pregovarati o kolektivnom ugovoru za zaštitu svojih prava. Moramo postati svjesni toga da naša prava i zaštita ne ovise samo o poslodavcima nego jednako tako i o nama. Stoga, organizirajmo se u sindikat – bit ćemo jači!

Maja Sever, predsjednica SNH