Održan Paprikafest u Lugu

Proteklog vikenda održana je tradicionalna manifestacija pod nazivom ‘Paprikafest’ u Lugu. Riječ je sajmu domaće hrane, pića i suvenira s bogatom gastro ponudom, a koji je prije pet godina osmišljen u sklopu proslave Dana sela.

Paprika fest, koji se održava u povodu Dana sela, pravo je mjesto na kojem se može pobliže upoznati s luškim ”crvenim zlatom” i saznati koja je paprika najbolja, kažu organizatori. Mještani Dan sela obilježavaju već desetljećima, a Paprikafest organiziraju posljednjih pet godina. Neki proizvođači godišnje proizvedu više od tone mljevene paprike. Paprika iz Luga proizvodi se prema tradicionalnoj recepturi, bez ikakvih industrijskih dodataka.
Za papriku je vezana i jedna mjesna legenda. Mještani Luga pričaju kako je sredinom XVI. stoljeljeća u njihovo mjesto stigao poznati reformator, te počeo osnivanje reformatorskih općina. Turci, pod čijom je opsadom bio Lug, nisu naklono gledali na razvoj događaja pa su ga zarobili. Stanovnici Luga nisu imali novca kojim bi platili njegovu slobodu pa se Turcima ponudili 100 kilograma mljevene paprike.
GALERIJA FOTOGRAFIJA